Salapärane kopter häiris pealinlaste öörahu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealinlasi hoidis täna ärevil hilistel öötundidel tiirutanud salapärane kopter.
Pealinlasi hoidis täna ärevil hilistel öötundidel tiirutanud salapärane kopter. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile öösel Tallinna kohal tiirutanud ja linlaste öörahu häirinud salapärane helikopter kuulub Soome firmale, kes Tallinna Kütte palvel filmis infrapunakaameraga küttetrasse.

Postimees.ee sai täna mitmeid teateid pealinna kohal madalalt tiirutanud kopterist, mis segas öörahu. Kopterit pandi pärast südaööd tähele nii Nõmmel, Mustamäel, Põhja-Tallinnas kui ka Kristiines.

Nii piirivalveamet kui kaitsejõud kinnitasid, et tegu pole nende lennumasinaga. Salapärase lennumasina askeldusi märkas ka Copterline'i eksjuht Tõnis Lepp, kelle sõnul lendas Soome kopter madalamalt kui tuhat jalga. Küsimusele, kuidas ta aru sai, et tegu on Soome lennumasinaga, vastas Lepp: «Meie omad tunnen ma hääle järgi ära».

Lennuametist selgitati, et tegu oli Soome lennundusettevõtte Helitour OY kopteriga, mis Tallinna Kütte tellimusel filmib infrapunakaameraga kaugküttevõrgustikku.

Lennuluba kehtib 17. märtsist kuni 30. aprillini ning selle kohaselt võib lennumasin lennata madalamalt, kui kehtivad reeglid ette näevad, kuid mitte vähem kui 500 jala kõrguselt.

Ameti kinnitusel nemad lennu kellaaega ei reguleeri, vaid tegelevad lennuohutusega. «Kuid seda tööd saabki teha öösel pärast päikese loojumist,» selgitas Kersti Telve lennuametist. Tema sõnul anti Helitourile nii pikk lennuluba seetõttu, et iga ilmaga pole võimalik filmida.

Tallinna Küttest öeldi Postimees.ee'le, et kopter lendas eile nende tellimusel ning lennu eesmärgiks oli soojusvõrkude pildistamine infrapunakaameraga.

Kütteettevõtte kinnitusel on tööde tegemiseks vaja tagada optimaalsed väliskeskkonna tingimused, näiteks päiksekiirguse puudumine, mistõttu on vaja seda teha pimedal ajal. Kopteri lennukõrgus on orienteeruvalt 150 meetrit.

«Seoses arusaamatusega väljastatud lennuloal (eritingimuste all puudus märge öiste lennupiirangute kohta) viidi esimene etapp töid Mustamäe, Õismäe, Kristiine ja Põhja Tallinna piirkonnas läbi eile öösel kella 22st kuni kella 3ni» selgitas Olga Petrova Tallinna Küttest.

Täna öösel hakatakse pildistama kesklinna ja Lasnamäe trasse. Lasnamäel lennatakse kesklinna ja Smuuli tee vahelisel alal ning lend toimub kella 20-st kuni 23-ni.

Homme öösel kontrollitakse ülejäänud Lasnamäed ning Maardut (sh ka Lasnamäe ja Maardu vahelist ala) ning lend peaks toimuma kella 20st kuni 23ni.

Tööde eesmärgiks on kaardistada suurimate soojuskadudega torustikulõigud. Saadud infomatsiooni kasutatakse soojusvõrkude renoveerimisplaanide koostamisel, et parandada soojusvõrkude töökindlust ning vähendada soojuskadusid.

Analoogseid soojusvõrkude kaardistamisi on tehtud näiteks Lätis (Rigas Siltums) ning Soomes (Helsingin Energia). Tallinnas tehakse sedalaadi töid esimest korda.

Tallinna Küte vabandab lennumürast põhjustatud ebameeldivuste pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles