Ühistranspordi piletitulu langeb Tallinnas järgmisel aastal kolm korda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Oks

13. detsembril Tallinna linnavolikogus esimesele lugemisele minev 2013. aasta linnaeelarve kasvab võrreldes tänavuse aastaga küll veidi rohkem kui 100 000 euro võrra, kuid tänu tallinlastele kehtima hakkava tasuta bussi-, trammi- ja trollisõidule langeb ühissõidukite piletitulu kolm korda.

Postimehele Tallinna järgmise aasta eelarvet kommenteerides ütles linna finantsdirektor Katrin Kendra, et ega tänavuse aastaga võrreldes ei ole võimalik eelarveraha oluliselt paisutada. Üks põhjus peitubki ühistranspordi piletitulu olulises languses, sest 1. jaanuarist saavad kõik end Tallinna sisse kirjutanud inimesed ühissõidukites priilt sõita. Lisaks veel kogu Eesti vanemad kui 65-aastased elanikud ja kooliõpilased vanuses kuni 19 aastat, viimane kaasa arvatud.

Mingil määral leevendab piletitulu järsku langust tulumaksu kasv, kuid võrreldes tänavusega jääb see vaid 7,3 protsendi piiresse. Kasv tuleneb Kendra sõnul peamiselt ennustatava keskmise palga kasvust ning riigilt kohalikele omavalitsustele maamaksu kaotamise eest tasutavast kompensatsioonist. Samas tööhõive suureneb 2013. aastal visalt ning tulusaajate arv kasvab eeldatavalt vaid 0,3 – 0,5 protsendi võrra.

Aavalikele suhetele ja Tallinna TV-le panustab aga linn jätkuvalt päris heldelt. Kui tänavu oli avalike suhete eelarve 1,57 miljonit eurot, siis järgmisel aastal kasvab see kahele miljonile. Sügisel toimuvate kohalike valimiste korraldamiseks on ette nähtud 400 000 eurot.

Tallinna TV sai tänavusest põhieelarvest 2,4 miljonit eurot, millele lisandus esimese lisaeelarvega veel 500 000. Järgmisel aastal võivad pealinna teletegijad arvestada esialgu 2,98 miljoniga, seega 70 000 eurose lisarahaga. Valimiste lähenedes võib aga linnavolikogu seda summat järgmise aasta lisaeelarvega veelgi kasvatada.

Liikluskorralduse parandamiseks ehk liiklusmärkide paigaldamiseks ja uuendamiseks ning teekattemärgistuseks on järgmisel aastal ette nähtud tänavusega sama summa ehk umbes 1,2 miljonit eurot. Ühistranspordikulud kasvavad tuleval aastal ligi 2,5 miljoni euro võrra. Investeeringutena on ette nähtud 4.trammiliini taristu rekonstrueerimiseks ligi kaks miljonit eurot. Selle rahaga uuendatakse trammitee ja alajaamad, sest 2014. aastal hakkavad liinil sõitma CO2 kvootide eest ostetud moodsad trammid, mille hankelepingu firma Stadler küll vaidlustas.

Investeeringuid teeb Tallinn järgmisel aastal ligi 68 miljoni euro eest, sellest natuke üle 49 miljoni on linna oma raha. Teede ja tänavate kapitaalremondi ja renoveerimise summa on 24,2 miljonit eurot, millest umbes poole tasub linn ise ning ülejäänu tuleb Euroopa Liidust. Praktiliselt kogu see raha läheb Ülemiste liiklussõlme väljaehitamisele. Tööd peaksid seal ühele poole jõudma järgmise aasta oktoobri lõpus.

Tallinna investeerimisprojektidest kaetakse 2013. aastal 22,6 protsenti välisrahastusega, 36,8 protsenti tuleb laenudest, 35,7 protsenti maksab linn ise kinni ning 4,9 protsenti rahast tuleb riigilt.Suurema osa investeeringutest moodustavad teede ja tänavate renoveerimine, samuti haridus- ja spordivaldkonna investeeringud.

Uuel aastal algab Kadrioru saksa gümnaasiumi ja Ehte humanitaargümnaasiumi renoveerimine, samuti alustatakse Merivälja kooli juurdeehitust ja küttesüsteemi uuendamist. Kultuurivaldkonnas on üks olulisemaid töid täielikult renoveeritud Neitsitorni avamine külalistele, jätkub Kultuurikatla rekonstrueerimine. Loomaaed saab kauaoodatud keskkonnahariduse keskuse. Lasnamäel alustatakse Tondiraba jäähalli ehitamisega, järgmisel aastal valmib halli kaks harjutusväljakut koos abiruumidega ning 2014. aastal on kavas valmis saada peaareen. Tänavatest peaksid korda saama Tehnika, Soo ja Telliskivi tänav, Harju ja Kullasepa tänav muudetakse jalakäijate alaks, kvartalisiseseid teid remonditakse Mustamäel, Lasnamäel Seli asumis ning Nõmme tee ja Vindi tänava vahelisel alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles