Tallinna linnavolinikud kutsuvad rajama mälestusmärki Poskale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu hoone.
Tallinna linnavolikogu hoone. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu fraktsioonidee esimehed tegid ühisavalduse, milles kutsuvad riiki ja linna koostööle, et püstitada mälestusmärk Jaan Poskale.


Linnavolinikud kutsuvad üles püstitama Jaan Poskale mälestusmärgi tema 150. sünniaastapäevaks. Eesti nimekas riigitegelane ja Tallinna linnavolikogu esimene eestlasest esimees Poska sündis 24. jaanuaril 1866.

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut avaldas heameelt, et kõik neli fraktsiooni volikogus jõudsid üsna erakordsele üksmeelele selles, et Jaan Poska väärib mälestusmärki ja aastaks 2016 tuleb see Tallinnas püstitada.

«See on tulemus, mis teeb au meie volikogule, kuid on ennekõike kummardus kunagise volikogu esimehe mälestusele. Jaan Poskale kuulub nii Tallinna kui terve Eesti ajaloos eriline kohta. Iga koolijüts teab, et tema sõlmis Tartu rahulepingu, aga sama tähtis on Poska töö Eesti Vabariigi esimese välisministrina ja aastaid enne seda – esimese eestlasest Tallinna linnavolikogu esimehena. On ülim aeg viia ellu ammune kavatsus ja avada suurele riigimehele väärikas mälestusmärk,» sõnas Vitsut.

Volikogu esimees tänas nii linnavolikogu fraktsioone kui ka SA Jaan Poska Mälestusfond juhatust üksmeelse ettepaneku eest, mis tema lootust mööda viiakse ellu linna ja riigi koostöös. «Arvesse võttes Jaan Poska suuri teeneid nii Eesti Vabariigi kui Tallinna linna ees, võiks mälestusmärgi kavandamine ja püstitamine teoks saada linna ja riigi koostöös,» soovis Vitsut.

22. detsember on Tallinna vapipäev, sest 135 aastat tagasi tuli sel päeval esmakordselt kokku linnavolikogu. 1989. aastal taastus pärast poole sajandi pikkust pausi aga just samal kuupäeval Tallinna linnavolikogu tegevus. Tallinna põhimääruse kohaselt tähistatakse vapipäeva aastast 2007.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles