Järgmise aasta linnaeelarve läbis Tallinna volikogus teise lugemise

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavolikogus läbis äsja teise lugemise Tallinna 2013. aasta linnaeelarve eelnõu.


Pärast esimest lugemist esitati eelarvele 87 parandusettepanekut, millest enamus ei leidnud võimulolijate toetust.

Linnavalitsuse teatel on järgmise aasta prioriteetideks lapsed, sport ja tallinlastele tasuta ühistranspordi tagamine. Opositsioon nimetab eelarvet tasalülituseelarveks, sest see on täis näilisi abipakkumisi, millega püütakse õigustada linna ebamõistlikke kulutusi.

Eelnõu kohaselt on 2013. aasta linnaeelarve üldmaht 486,5 miljonit eurot. Linnapea Edgar Savisaare sõnul on Tallinna linn alati vaadanud eelarvet kui tervikut, mitte kui lahendust üksikutele probleemidele. «Tallinna 2013. aasta linnaeelarve eelnõu koostades pidasime oluliseks eelkõige neid tegevusi, mis on suunatud lastele, linlaste sportimisvõimaluste laiendamisele ja tallinlastele tasuta ühistranspordi tagamisele,» ütles linnapea.

Investeeringuprojektide kogumaht kasvab tänavuse eelarvega võrreldes rohkem kui seitsme protsendi võrra - 63,7 miljonilt 67,9 miljonile eurole. Kõige rohkem, üle kahe korra, kasvavad investeeringud lasteaedadesse. «Muuhulgas algatatakse programm uute turvaliste ja arendavate mänguväljakute rajamiseks kõigile lasteaedadele. Eelarvesse on planeeritud ka vahendid lasteaiatöötajate palga kasvuks ja 31 uue lasteaiarühma avamiseks,» märkis Savisaar.

Iga-aastase linnaeelarvest makstava pensionitoetuse kõrval saavad pensionärid järgmisest aastast soodustust ka apteegikaupadelt. Pensionilisa suurus on kasvanud 76.70 euroni ja selle saajaid on ligi 90 000. Lisaks annab uuest aastast rakendatav pilootprojekt pensionäridele võimaluse saada apteegikaupadelt, välja arvatud soodusretseptiravimid, kuni 52 euro ulatuses soodustust aastas. Rahvastikuregistris Tallinna elanikuks registreeritud inimesed, samuti kõik kooliõpilased ning pensionärid üle Eesti saavad 1. jaanuarist kasutada Tallinna ühistransporti tasuta. «See on radikaalne ja progressiivne, kogu maailmas tähelepanu pälvinud muudatus ühistranspordi korralduses, mis läheb maksma 12 miljonit eurot. Saamata jääv piletitulu moodustab 2,5 protsenti linnaeelarvest ja sellega on arvestatud 2013. aasta eelarve koostamisel,» kinnitas linnapea.

Alustatakse ka Tondiraba jäähalli ehitamist, valmimas on tervisespordihoone Pirital, Haaberstisse rajatakse mitmeotstarbeline teisaldatav pneumohall. Kokku on spordivaldkonda kavas panustada seitse korda rohkem raha kui tänavu.

Teede ja tänavate renoveerimiseks kulub järgmisel aastal 31,5 miljonit eurot. Valmima peab viimaste aastate suurim tee-ehitusobjekt – Ülemiste liiklussõlm. Lisaks korrastatakse jätkuvalt kvartalisiseseid teid. Valmib Männiku tee kuni linna piirini ning kavas on tööd Soo, Telliskivi ja Tehnika tänaval.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Õnne Pillaku arvates jäävad tõelised murekohad nagu elanike küttearved, teed, lasteaiad ja laenukoormuse vähendamine tuleva aasta eelarves tagaplaanile.

„Järgmise aasta Tallinna eelarves on jäänud tähelepanuta tallinlaste kõige suurem mure ja selleks on viimastel aastatel tubli tõusu teinud küttearved. Linnavalitsus saaks panustada soojahinna alandamisesse hoonete soojustamise abiga, soojatrasside renoveerimisega ja kaasaegsete soojusvahetite paigaldamisega. Näiteks 70-ruutmeetrises korteris oleks korralikult soojustatud majas aastas võit ca 370 eurot,» selgitas Pillak.

Lisaks ei kiida Reformierakonna fraktsioon heaks linna laenukoormuse suurendamist. «Täna võetakse tegevuseks laenusid, millega sisuliselt tasutakse vanu võlgasid. See on sama ebamõistlik, kui SMS-laenu maksmine uue SMS-laenuga. Selline majanduslik käitumine ja tuleviku arvelt elamine ei ole jätkusuutlik,» lisas ta.

Pillaku sõnul on täna arutatavas eelarveprojektis siiski ka üks mõistlik algatus. «Mul on hea meel, et linnavalitsus toetas meie fraktsiooni poolt tehtud ettepanekut tõsta lasteaiaõpetajate palkasid. Loodan siiralt, et selle otsusega koos taastatakse ka lasteaia pedagoogide täistöökoormus,» ütles Pillak.

Ta lisas, et tegelikkuses eelarves planeeritud lisaraha lasteaedade muresid ei lahenda. «Selleks, et väikeste tallinlaste olukorda parandada vajavad lasteaiad oluliselt suuremat eelarvetõusu ning see raha on Tallinna eelarves ka olemas, kuid kahjuks praegu valel real,» viitas ta Tallinna Televisiooni ja linnavalitsuse propagandakulude suurendamisele.

Tänase volikogu istungi lõpus viiakse läbi eelarve kolmas lugemine ning võetakse Tallinna 2013. aasta eelarve vastu.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles