Kalamehed ei pelga järvejääle minekut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede keskpäeval võis Harku järve valgel jääl märgata musti täppe. Lähemal uurimisel selgus, et tegemist on kalameestega. Postimehe reporter ja piltnik läksid uurima, milliste meestega on tegu.

Harku järve sõudekeskuse juurde pääsemine oli päris lihtne, kui naelkummidega auto tagumiku all on. Raudruunast välja astudes tuli aga eriti ettevaatlik olla, et mitte selili prantsatada, sest ümberringi säras puhas jää. See aga kalamehi ei heidutanud.

Harku järv on täies ulatuses jääga kaanetunud. Pühalik vaikus, eemalt paistmas Väike-Õismäe korrusmajad. Seda vaadet olid nautima tulnud kalamehed, kellele mõnekraadine külm ning vastik tuul liiga ei teinud.

Enamik kalastajatest hoidis kalda äärde, kuid julgemad oli ka järve keskel koha sisse võtnud. Nende juurde suundusimegi. Samas hoidsime piltnikuga selget liini ning astusime vanadesse jälgedesse, et mitte mingisse juhuslikku auku kukkuda. Ettevaatus ennekõike.

Lasnamäel elav 83-aastane Pjotr Komissarov oli Harku järvele kalastama tulnud juba umbes poole üheksa paiku hommikul. Maardu järvele ta minna ei taha, sest sinna on ühissõidukitega keeruline ligi pääseda. Samas pääseb aga liinibussiga Lasnamäelt otse Väike-Õismäele ning kella kahe paiku pärastlõunal ta sellele sõidukile kiirustaski, et mitte maha jääda, sest buss pidavat harva käima. Kahjuks.

Mehel oli kilekotis juba päris mitu särga, mõned suuremad, mõned väiksemad. Ütles, et eks perenaine ehk abikaasa mõtle, mida nendega ette võtta – praadida, suppi keeta või midagi muud teha.

Tunduvalt noorem Kopli mees Nikolai Injukin oli oma vabal päeval tulnud Harku järvele kalastama. Külm tal polnud, sest oli piisavalt paksu jope selga ajanud ning vatipüsid jalga tõmmanud. Tema püüdis kalu akvaariumi jaoks, ise ta neid süüa ei kavatse, pidavat olema liiga väikesed.

«Kui tahad suuremaid kalu püüda, siis tule Pärnu jõele või lahele,» ütles Injukin. «Neid pisikesi saab aga ka kassile anda. Naine ei pahanda, kui siin istun, ega parem ole diivani peal lösutada. Tal endal on ka hobi – käib kooris laulmas.»

Injukini lähedal kalu püüdnud Igor Šulgin nautis lihtsalt värsket õhku. Tal on kodus kass, kes pisikesed kalad kohe nahka pistab. Korraliku saagi saamiseks läheb temagi Pärnu jõele või lahele.

Tundub, et talvine kalapüük pakub paljudele huvi, sest peale Harku järve jagus õngitsejaid ka mujale Tallinna ümbruskonna veekogudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles