Tallinna linnavalitsus kavandab anti-jääkeldrit

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare sõnul ei taha Tallinn rahvast maha jahutada, vaid vastupidi, hoopis tuliseks ajada.
Edgar Savisaare sõnul ei taha Tallinn rahvast maha jahutada, vaid vastupidi, hoopis tuliseks ajada. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linn kutsub elanikke üles koostama Tallinna positiivset programmi aastateks 2014-2017.


Nii kirjutab Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar linnavalitsuse ajalehes Pealinn. «Tallinn tahab ka edaspidi ellu viia sama uuenduslikke ideid kui tasuta ühistransport, ent seda saab teha vaid koos linnaelanikega. Seda, et inimesed hoolimata masendavast majanduskeskkonnast on energiast laetud, oleme viimastel aastatel näinud nii õpetajate streigi kui mitmete muude meeleavalduste ajal,» nendib linnapea oma kirjutises.

Savisaare väitel suuurendab liikumisvabadus linlaste ühiskondlikku sünergiat. «Järgnevatel aastatel soovib Tallinn, et seesama rahva vaimne energia saaks ka linna tuleviku mootoriks. Rahva ärkamisele, tegutsemistahtele on vaja anda positiivne väljund ja kutsuda inimesed laua äärde Rahvarinde aegade kombel kaasa mõtlema,» leiab Savisaar.

«Kui presidendi juures peetava nn jääkeldri eesmärk on riigivalitsemises pettunud rahvas maha jahutada, siis meie, vastupidi, soovime rahva kirglikuks, isegi tuliseks ajada. Eestis on eelnevate aastatega tekkinud omamoodi vaikiv ajastu ja rida tabuteemasid. Loodi õhkkond, kus paljud inimesed ei julge enam arvamust avaldada. Me tahame, et julgus vabalt mõelda saaks taas tegelikkuseks. Head mõtted ei tohi jääda varjule!»

Linnavalitsus kutsub Savisaare sõnul rahvast üles koostama Tallinna positiivset programmi aastateks 2014-2017. «Positiivse programmi loojateks peaksid meie nägemuses olema linnakodanikud, kodanikeühendused, MTÜ-d ja mõistagi ka erakonnad. Iga inimene, kes põleb soovist kaasa rääkida, on oma ettepanekutega oodatud! Linnaelanike tulevikuideid hakkaksid igas linnaosas esmalt kokku koguma linnaosavanemad,» kirjutab Savisaar.

Linnavalitsuse eesmärk on julgustada linlasi välja pakkuma ükskõik milliseid uuenduslikke ideid, ükskõik kui ebatavaline see võib alguses paista. Iga linnaosa saab ka selge ülesande korraldada oma piirkonnas arupidamisi, kaasates linnakodanikke, mittetulundusühinguid, vabakonna esindajaid, erakondi ja ettevõtjaid.

Savisaare sõnul sünnivad rahva osalusel paremad otsused. Ta meenutab öise alkoholimüügi keelamist, mis muutus hiljem üleriigiliseks normiks. Samuti Harju tänava haljasala taastamist, milleks korraldati samuti rahvaküsitlus. Erinevaid rahva arvamuse küsitlusi olevat tulemas teisigi.

«Toompeale antud võimuvolituste suurus pole ennast aga õigustanud. Selle võimuga ei osata seal midagi mõistlikku peale hakata. Linnadel on vähe õigus ja raha, inimeste energia külmutatakse jääkeldrisse. Meie üheskoos saame sellest paremerakondade ringmängust üle ja me puhume koos kodanikuühiskonnale elu sisse!» lõpetab Savisaar oma artikli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles