Muusikaga võitlusse venekeelse hariduse eest

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kultuurikeskuses toimunud kontserdi poliitilisele teemale viitas vaid rokkbändide taustaks olnud loosung.
Vene kultuurikeskuses toimunud kontserdi poliitilisele teemale viitas vaid rokkbändide taustaks olnud loosung. Foto: Toomas Huik

Kontserdil venekeelse hariduse toetuseks astus üles mitu kohalikku vene rokkansamblit, kõnesid ei peetud.

Pühapäeval korraldasid Eesti vene muusikud Tallinnas vene kultuurikeskuses kontserdi venekeelse hariduse toetuseks. Ürituse peakorraldaja, näitleja ja laulja Timur Ilikajevi sõnul tuleb sarnaseid kontserte veelgi.

Pühapäevane kontsert, kuhu huvilisi kutsuti venekeelsete meediakanalite kaudu, kandis võitluslikus toonis pealkirja «Dajoš obrazovanije na rodnom!» (antagu haridust emakeeles – toim).

«See tuletab tõesti Majakovski aega meelde,» tõdes kontserdi korraldaja ja üritusel ka ise oma ansambliga «Timur i partizanõ» esinenud Timur Ilikajev. Ta selgitas, et niisuguse kontserdi korraldamise idee tekkis pärast jaanuaris toimunud kontserti Vladimir Võssotski mälestuseks.

 «Ma olen praegu täiesti apoliitiline, ei kuulu ühtegi parteisse,» ütles kontserdi korraldaja, aga lisas, et tulevikus ta siiski peab plaani ka poliitikaga tegelema hakata. «Praegu ma tegelen vaid loominguga.»

Ilikajevi sõnul läks talle korda kontserdi teema, emakeelse hariduse võimalus Eestis. «Mulle üldse ei meeldi, et keegi poliitikutest tahab poliitilisi punkte kogudes, täiesti motiveerimata mulle peale suruda, kuidas mina või mu laps käituma peaksime – niisugusel juhul tahaksin kohe vastu hakata!» selgitas Ilikajev oma seisukohta. «Mu poeg käib eestikeelses lasteaias, kuid minu jaoks on oluline, et mu laps saaks valida, mis keeles ta õpib, kas eesti, vene või kas või hiina või suahiili keeles – see on demokraatia alus.»

Ilikajevi sõnul olid muusikud, kelle ta pühapäevasele kontserdile tasuta esinema kutsus, pikemalt mõtlemata nõus osalema. «Osa, keda ei kutsunud, oli isegi solvunud – aga kontserti ei saanud ka neljatunniseks venitada,» rääkis korraldaja ja lubas järgmisel korral ka teisi kutsuda.

Nagu ka eilses Tallinna linnavõimu venekeelses häälekandjas Stolitsa kirjutati, ei peetud pühapäevasel kontserdil kõnesid ning ürituse poliitilisele teemale viitas vaid lavale tõmmatud loosung kontserdi pealkirjaga. Hoogsate lugudega astus üles mitu kohalikku vene rokkansamblit, rokipalade vahele loeti luuletusi.

Saalis elasid kontserdile kaasa venekeelse kooli eestkõnelejad, Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart, riigikogu liige Yana Toom ja Tallinna linnavolikogu liige Max Kaur. «Mihhail Kõlvart ei osalenud kontserdi organiseerimises, kuid ta oli meile moraalseks toeks,» ütles Ilikajev.

Pühapäevane kontsert oli korraldaja sõnul esimene sarnaste kontsertide sarjas. «Järgmine tuleb 1. juunil, ja kui on hea ilm, siis vabas õhus, aga see tuleb muusikalises mõttes teistsugune – rokkmuusika asemel popmuusika,» tutvustas Ilikajev.

Pühapäevase kontserdi lõpus kutsus ta saalis noorte muusikute esinemisele kaasa elanud peamiselt vanemaealist publikut 10. mail teistsugusele kontserdile. 10. mail peavad vene kultuurikeskuses kaks siinset vene rokkansamblit muusikalise duelli vanu rinde- ja võitluslaule esitades. Kui pühapäevane kontsert oli tasuta ja ei kogutud ka annetusi, siis võidupüha puhul toimuval kontserdil soovivad korraldajad koguda annetusi sõjaveteranidele.

Kes on korraldaja?

•    Timur Ilikajev (37) on Peterburi teatriakadeemia lõpetanud näitleja, kes on sündinud Tadžikistanis, Eestis elab juba lapsest saadik.

•    Mängib ja laulab peaosa Va­riuse teatri lavastuses «Ananassid šampanjas», mis räägib Eesti päritolu vene luuletajast Igor Severjaninist.

•    Mängis kaasa ka NO99 teatri etenduse «Garjatšije estonskije parni» venekeelses variandis, mida mängiti paar aastat tagasi Lindakivi kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles