Pajula: õpetaja palk võiks olla vähemalt tuhat eurot

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil õpetajate streigi raames toimunud meeleavaldus Tallinnas Vabaduse väljakul.
Pildil õpetajate streigi raames toimunud meeleavaldus Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto: Andres Haabu

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula sõnul võiks tänases majandussituatsioonis olla õpetaja palgaks vähemalt tuhat eurot, direktor aga võiks saada õpetajast kuni kaks korda suuremat palka.


Gustav Adolfi gümnaasiumi direktor Hendrik Agur kirjutas tänases Eesti Päevalehes, et tema 1403 euro suurune netopalka on koolidirektori jaoks häbematult väike ning et õpetajate palgad võiksid alata 2000 ja koolidirektorite palgad 3500 eurost.

«Igaühel on õigus avaldada oma arvamust, mida Hendrik Agur antud juhul ka tegi,» ütles Pajula ning selgitas, kuidas koolijuhtide palgad tänapäeval kujunevad. «Direktorite, nagu ka õpetajate palgavahendid tulevad riigilt ning käesoleval aastal on riik selleks ette näinud 984 eurot kuus ühe koolijuhi ametikoha kohta. Tallinnas on osapoolte vahel käimas palgaläbirääkimised ja milliseks uued koolijuhtide palgad kujunevad, on enne läbirääkimiste lõppu raske öelda,» lausus haridusameti juhataja.

Pajula sõnul reguleerib koolijuhtide palka Tallinna linnavolikogu määrus «Tallinna Haridusameti hallatavate asutuste töötasustamise alused» ja sellest tulenevalt on direktoritel seitsmeastmeline palgaskaala 1151–1918 euroni. «Koolijuhtide palgad võivad seega erineda kuni 67 protsenti,» nentis Pajula.

«Ma arvan, et ühiskonnas on palju erinevate elualade inimesi kes saavad tegelikult «korralikku» palka, kuid hinnad ja elukallidus on see, mis pidevalt eest ära jooksevad ning inimesed vaeseks teevad. Ehk lihtsamalt öeldes: kõik inimesed, kes tööl käivad, peaksid saama nii palju palka, et see võimaldaks neil ära elada. Teisalt on meie ühiskonnas riigieelarvest palka saavate inimeste palgakäärid kindlasti väga suured,» leidis haridusameti juhataja.

«Leian, et õpetaja palk peaks olema selline, mis võimaldab tal sajaprotsendilise pühendumisega oma tööd teha nii, et ta ei peaks tunni ajal mõtlema sellest, kust ja mida juurde teenida, et kuidagi kuu aega ära elada nii, et pere söönud ja maksud makstud oleks. Tänases majandussituatsioonis võiks õpetaja palk olla vähemalt tuhat eurot. Kindlasti ei ole normaalne, kui koolijuht saab õpetajast kolm ja enam korda rohkem palka, õpetaja ja juhi palga vahe võiks olla kuni kahekordne,» arvas Pajula.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles