Keila-Joa loss sai ajaloolised lõvid tagasi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila-Joa lõvide vanuseks hinnatakse ligi paarsada aastat, aga võibolla rohkemgi.
Keila-Joa lõvide vanuseks hinnatakse ligi paarsada aastat, aga võibolla rohkemgi. Foto: Mihkel Maripuu

Muinsuskaitseameti esindajad andsid täna Keila-Joa lossi omanikule Andrei Dvorjaninovile üle marmorlõvid, mis omal ajal lossi jõepoolset külge kaunistasid.


Selle aja, kui loss tühjana seisis, elasid lõvid üle Tallinna vanalinnas muinsuskaitsjate valduses.

Kummalisel kombel tagas lõvide säilimise nõukogude ajal toime pandud vargus. Muinsuskaitseameti vallasmälestiste nõuniku Viljar Visseli sõnul räägib linnalegend, et kusagil Keila-Joa lähedal suvilarajoonis esitas keegi miilitsasse kaebuse, et naabrimehel on õue peal mingid lõvikujud.

«Miilits tuli kohale ja kuna suvilaomanik nende päritolu kohta midagi tarka öelda ei osanud, siis viidi need vanalinnas Vene tänava kandis asunud miilitsajaoskonda. Sealt helistati muinsuskaitseameti eelkäijale ja toodi lõvid lõpuks sinna. Ilmselt hoiti neid vahepeal kuskil keldris ja kui muinsuskaitse kolis Uuele tänavale, siis tekkis mõte lõvid restaureerida. Kusagil 1990. aastate lõpus või 2000. alguses tegi Aarne Joonsaar nad korda,» rääkis Vissel.

Selleks ajaks olid lõvid juba tükkideks. «Joonsaar pakkus Carrara marmorist lõvide vanuseks 150-200 aastat. Ta avastas seal ka varasemaid parandusi. Tegelikult võivad lõvid olla veel vanemad, sest tollased mõisaomanikud kollektsioneerisid muuhulgas ka «õiget» antiikkunsti, nii et lõvid on küll toodud Itaaliast, aga võivad olla arvatust kõvasti vanemad,» rääkis Vissel.

Kui Dvorjaninov lossi korrastama asus, öeldi talle kohe, et niipea kui asi hakkab vähegi looma, tuuakse lõvid meeleldi nende koju tagasi. Nüüd on lossi restaureerimine lõpusirgel ning ka lõvid on oma ajaloolisel kohal tagasi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles