Tänav kinni, tulu pole ollagi

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilsest on Harju tänav Tallinna vanalinnas remondi tõttu ka jalakäijatele suletud ning selle ääres tegutsevate ettevõtjate sissetulek kahaneb.

Eile pärastlõunal oli näiteks Harju tänaval asuvas veinipoes Bestwine käinud neli ostjat ja söögikohas Artemis Taverna mitte ühtegi klienti. Teisedki sealsed ettevõtted ei paistnud silma kliendirohkusega.

«Külastajad ei soovi siin ehitustolmus istuda. Nad ei taha siia tänavale tullagi, kui näevad, et ehitustööd käivad,» sõnasid Artemise omanikud Ilias Niotis ja Loukas Giakoumatos. See, et Harju tänav jääb pärast remonti autodele suletuks, ei tohiks söögikoha omanike sõnul restorani käekäiku mõjutada.

Bestwine’i tegevjuht Triinu van Buuren sõnas, et Harju tänava remont mõjutab märkimisväärselt ka nende käekäiku ja poe päästab ebaõnnestumisest vaid püsiklientuur. «Kui me oleks oma äri üles ehitanud ainult juhukundedele, oleksime omadega kõrbenud,» lausus ta.

Van Buureni sõnul on oluline, et poele pääseks autoga võimalikult lähedale. «Mõni ostab veini pudeli kaupa, mõni kastiga. Kes kasti-kahega veini ostab, see tahab loomulikult autoga poe ette sõita,» rääkis ta.

Harju tänaval asuvat veinipoodi sulgeda ei plaanita, kuid tasapisi vaadatakse uut asukohta. «Hetkel mõtleme Telliskivi loomelinnakut, aga maja, mida soovime, renoveeritakse alles järgmise aasta kevadeks,» märkis van Buuren.

Neli töötajat vähem

Kaheksa aastat Pikal tänaval tegutsenud Artemis Taverna kolis tänavu märtsis Harju tänavale. Restorani kahe kreeklasest omaniku sõnul oli tegemist pikaaegse unistuse täitumisega – kolida suuremasse ruumi Harjumäe kõrval.

Ainuüksi rendi ja kommunaalkulutuste katteks kulub omanikel ühes kuus 6000 eurot. See tähendab, et päevas tuleb teenida vähemalt 200 eurot, et koht pankrotti ei läheks. Samuti ootavad palka töötajad, keda on kuue asemel vaid kaks.

«Neli inimest vähem tuli tööle võtta, kuna rohkematele pole võimalust palka maksta,» sõnas Loukas, kelle sõnul on ette tulnud päevi, mil omanikud ise on pidanud olema ametis ühtaegu nii ettekandjate, kokkade kui ka koristajatena.

Söögikoha pidajad saavad aru, et teetööd Harju tänaval on vajalikud ning nendega teenitakse avalikku huvi, aga kui äri sõltub otseselt sellest, kui palju linlasi ja turiste sööma tuleb, on suletud tänav ning kogu ehitus tekitanud neile märkimisväärse rahalise kahju.

Samuti ei teavitatud Artemise omanikke üürilepingut sõlmides suvistest ehitustöödest. Meeste sõnul oleks õiglane, kui neile makstaks kompensatsiooniks vähemalt kahe kuu üüri suurune summa.

Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppeli sõnul arutatakse avalduste esitamise korral iga juhtumit eraldi, seega sõltub hüvitise saamine konkreetsest olukorrast.

Põhiküsimusena tõi ta esile, kas ehitustöid tuleks üldse teha või mitte. «Üldreegel on nii, et avalik huvi kaalub ettevõtjate huvi üles,» märkis linnaametnik. «Teetöödest tingitud kahjude hüvitamiseks on avaldus esitatud kümne aasta jooksul vaid ühel korral ning seda toona ei rahuldatud.»

Harju tänaval remonditava teelõigu pikkus on 270 meetrit ja tänav jääb täielikult suletuks 3. septembrini.

Võimatu töid kiirendada

Tallinna linnapea Edgar Savisaar käis möödunud reedel Harju tänaval tööde käiguga tutvumas. Mõistnud äriettevõtete muresid, mainis ta probleemina ehitustööde kiirust. Lahendusena pakkus linnapea välja parema organiseerimise: töid võiks teha õhtutundidel ja nädalavahetustel.

Koppeli sõnul on töö korraldajal raske remondi käiku kiirendada, kuna see ei tähenda ainult tee parandamist, vaid ka vee- ja kanalisatsioonitorude asendamist uutega. Samuti on kaevetööde käigus välja tulnud arheoloogilisi leidusid.

Kommunaalameti asejuhataja lausus, et lisatöötunnid on toonud endaga kaasa ebamugavusi elanikele, küll aga mitte konkreetselt Harju tänava remondi ajal. «Meil on küll ja küll olnud probleeme, kui kella kuue-seitsme ajal tehakse tööd, siis tullakse pahandama, et nemad tulevad koju ja tahavad kodurahu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles