Fookuses on nõukogudeaegne ehituskunst

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamägi.
Lasnamägi. Foto: Liis Treimann

Homme algav Tallinna arhitektuuribiennaal (TAB) «Recycling Socialism» keskendub nõukogude ruumipärandi taaskasutusele.

«Nõukogude ajast pärit ehitisi on meie ümber palju – osa toonasest hea arhitektuuriga hoonetest ei ole tänapäeval enam «õiget» rakendust leidnud, osa seisab lausa jõude. Biennaali sümpoosionil, näitustel, vestlusringides jne mõtiskleme, mis on nende ehitiste tulevik, kuidas neid väärtustada,» tutvustab TABi kuraator Aet Ader, kes on koos Kadri Klementi, Karin Tõugu ja Kaidi Õiega tänavuse Balti- ja Põhjamaade ühe suurima arhitektuurisündmuse programmi koostaja.

Arhitektuuribiennaali ajal avataksegi linlastele seni suletud ruumid ning antakse võimalus tutvuda nõukogude modernismi aegsete hoonetega.  Näiteks välisministeeriumi kilukarbisaalis avatud kuraatorinäitusel on fookuses Kosmose kino, Mustamäe tüüpelamud, Pirita TOP, postimaja, Narva maantee hoonestus jm.

TABi viis päeva kestva mitmekesise põhiprogramm tippsündmused on Kosmose kinos toimuv kahepäevane sümpoosion ja arhitektuurikoolide näitus. Üks TABi oluline üritus on ka Väike-Õismäe visioonivõistlus, mis kulmineerub 7. septembril. «Vaid üheks õhtuks ärkab taas ellu tänaseks suletud koolimaja, Väike-Õismäe humanitaargümnaasium. Mineviku koridorides ootab külalisi jalutuskäik Väike-Õismäe tulevikku. Teekond lõpeb aulas loenguõhtuga disainist ja taaskasutusest, ruumist ja utoopiatest, ideedest ja kunstist, kuhu on kõik huvilised oodatud,» kutsub Ader.

Arhitektuuribiennaali ajal toimuvad temaatilised ekskursioonid, filmiõhtud, avatud on arhitektuuribürood ning TABi klubis astuvad üles noored arhitektid ja aktivistid lähiregioonist, pop-up-raamatupood müüb teemakohaseid raamatuid.

«Recycling Socialism»

•    Kuraatorinäitus välisministeeriumis kuni septembri lõpuni

•    Arhitektuurikoolide näitus linnahallis septembri lõpuni

•    Väike-Õismäe visioonivõistluse töid eksponeeritakse 7. septembril sealses endises humanitaargümnaasiumis, hiljem Eesti Arhitektuurimuuseumis

Täpsem ülevaade ürituse kodulehel www.tab.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles