Aas: postimaja lammutada ei ole mõtet

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1980. aastal ehitatud maja saatus ei ole veel kindel.
1980. aastal ehitatud maja saatus ei ole veel kindel. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Kuigi teatud tingimustel võiks uus omanik Tallinna südalinnas asuva postimaja lammutada, ei ole see abilinnapea Taavi Aasa sõnul parim lahendus ei linnale ega kinnistu ostnud firmale.


«Nii hoone välisilme muutmiseks kui uue hoone ehitamiseks oleks seega vaja koostada uus detailplaneering ning see on vägagi aeglane protsess, mille lõpptulemust pole võimalike protestide tõttu võimalik ette näha,» ütles Aas.

Parim lahendus oleks Aasa sõnul see, kui jäädakse olemasoleva detailplaneeringu piiresse. See annab võimaluse hoone osaliseks rekonstrueerimiseks ning kuni 24 meetri kõrguseks ehitamiseks, mis on sama kõrge kui kõrvalhoone.

«Kui postimaja olemasolevas hoones asendada kandekonstruktsioonid ja uus arhitektuuriline lahendus linnapilti sobiks, ei ole linn hoone renoveerimise vastu,» lausus abilinnapea.

Aasa sõnul tundsid mitmed arendajad viimase aasta jooksul erinevatel eesmärkidel huvi postimaja ostmise vastu ja võivad nüüd, kui hoone on müüdud, olla pettunud.

Nii kultuuriväärtuste amet kui ka muinsuskaitseamet oleks nõus uue detailplaneeringu algatamise ja vana hoone lammutamisega kui sellega välistatakse postimaja ja Viru keskuse vahelise ühendusgalerii loomine, mida lubab praegune detailplaneering, vahendas tänane Eesti Päevaleht kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialisti Oliver Orrot.

Reedel lõppenud Eesti Posti Narva maantee 1 asuva peahoone enampakkumisele laekus  vaid üks pakkumine, mis tuli Altenberg-Reval ASi tütarfirmalt osaühingult Promethean. Pakkumus oli 128 miljoni kroonisest alghinnast tuhat krooni suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles