Linnavolikogu hakkab Tallinna Vee erastamist hindama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: Toomas Huik.

Tallinna linnavolikogu istungil võetakse täna arutusele hinnang ASi Tallinna Vesi enamusaktsiate võõrandamisele.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul jõudsid ASi Tallinna Vesi enamusaktsiate võõrandamise tulemusi vaaginud eksperdid järeldusele, et tegemist oli Tallinna linna ning linnaelanike huve kahjustanud tehinguga.

«Tallinna vee- ja kanalisatsioonivõrkude väljaarendamise kulud jäeti linnaelanike ja Tallinna linna finantseerida, linn jäeti ilma aktsiaseltsi juhtimisotsuste tegemise õigusest, vee- ja kanalisatsiooniteenuse osutamiseks vajalikust infrastruktuurist – ühisveevärgi- ja kanalisatsioonivõrgustikust – ja kinnistutest,» põhjendas Mutli.

«Infrastruktuurirajatistest loobumisega seati ohtu Tallinna linna suutlikkus tagada elanikele vee- ja kanalisatsiooniteenuste kättesaadavus juhul, kui aktsiaselts satub raskustesse.»

Samuti vähendasid Tallinna linnavalitsus ja erainvestor 2001. aastal aktsiaseltsist varasemate aastate dividendide võtmise ja aktsiakapitali vähendamisega oluliselt aktsiaseltsi investeerimisvõimet.

«Aktsiaseltsi enamusosaluse ostja koostatud äriplaan kohustas aga aktsiaseltsi investeerima põhivahenditesse neli korda vähem, kui erastamise algul eeldati,» nentis Mutli.

«Tallinna linnavalitsus nõustus 2001. aastal äriplaaniga, mis tagas aktsiaseltsile viieteistkümne aasta keskmiseks kasumimarginaaliks 49 protsenti käibest ning loomulikele monopolidele rakendatavast tavapärasest üle kahe korra kõrgema õigustatud tulukuse ja teisalt nägi ette aktsiaseltsi poolt 100 – 200 miljoni kroonini küündiva juhtimistasu maksmise nn sidusettevõttele.»

Hinnangu järgi olid ka Tallinna linnavalitsusega 2001. aastal kokku lepitud tariifipoliitika eesmärgid lühinägelikud ning teenuslepingust tulenevad sanktsioonid ei võimalda Tallinna linnal aktsiaseltsi oluliselt mõjutada.

Analüüsist selgub, et AS-i Tallinna Vesi erastamise läbiviimine oli ideaalse majanduskäitumise negatiivpilt ja erastamine oli eesmärkidega vastuolus.

«Paraku järeldub teenuslepingust ja teistest erastamislepingutest, et tarbijatele kindlustunde loomise asemel on pearõhk olnud ASi Tallinna Vesi ja erainvestori kindlustunde tõstmisel,» ütles Mutli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles