Paarsada majaomanikku tellis puulehtede äraveo

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikottidesse pakitud sügislehed Kalevi spordihalli kõrval pargis.
Prügikottidesse pakitud sügislehed Kalevi spordihalli kõrval pargis. Foto: Toomas Huik.

Tänaseni oli Tallinna kesklinna elanikel võimalik tellida linnaosa valitsuselt koduaedadest kokku riisutud puulehtede tasuta äravedu.


Täna lõunaks olid seda võimalust kasutanud umbes 210 majapidamist. Äravedamist ootavate 150-liitriste kottide arv ulatub tuhandetesse. Täpset kogust pole ametnikud jõudnud veel kokku arvestada.

Mingit piirnormi, kui palju ühest majapidamisest maksimaalselt ära veetakse, linnaosa valitsus ei seadnud. «Me üritame ikka ära vedada kõik, mis on tellitud. Sest inimesed on lehtede kokkuriisumisega ikka väga suure töö ära teinud,» ütles kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna peaspetsialist Silva Loigo.

Kui palju kogu tänavune lehekoristus maksma läheb, ei oska ametnikud veel öelda. «Eelmisel aastal saime selle asja kokku 128 000 krooniga tehtud. Sel aastal me alles hakkame hinnapakkumisi võtma ja ei oska ennustada, mis hinda pakutakse,» lausus linnakeskkonna osakonna juhataja Malle Pahapill.

Hinnasoodustust linnaosavalitsus ei looda. «Kompostimisväljakute hinnad on sellised, nagu nad on. Siis veel on üks talumees pakkunud, et ta veab lehed oma põllule. Ma praegu veel ei tea, kas ta teeb meile hinnapakkumise või mitte. Ja selline lahendus poleks ilmselt ka kõige keskkonnasõbralikum,» rääkis Pahapill.

Ta lisas, et sellise lahenduse korral ei saaks ametnikud kontrollida ära veetavate lehtede kogust ega ka seda, kas lehtede käitlemine toimub kooskõlas kõikide seadustega, nii et selle pakkumise vastuvõtmine on vähetõenäoline.

Kuigi kõikidele leheveo tellijatele on selgitatud, et lehtede kotte tuleks hoida oma hoovis ja neid mitte tänavale tõsta, on palju lehekotte siginenud ka kesklinna teeäärsetele haljasribadele. Nii nõuabki kommunaalamet kesklinna asevanemale Jüri Lumpile saadetud kirjas, et sellistest kohtadest lehekotid ruttu ära veetaks, sest muidu tekib neid sinna järjest juurde.

Pahapill täpsustas, et sellistel juhtudel inimesed üldjuhul mitte ei tassi oma kruntidelt kokku riisutud lehti haljasaladele, vaid lihtsalt riisuvad ise muidu linna koristada olevad haljasribad ära ja panevad lehed kottidesse. «Kommunaalametile muidugi kottidesse pakitud lehed ei meeldi. Nemad on harjunud neid lahtiselt ära vedama. Aga me ju ei saa öelda inimestele, et te olete pahad, kui te linna eest töö ära teete,» nentis ametnik.

Pahapilli sõnul käivad kesklinna valitsuse ja kommunaalameti vahel väikesed vaidlused teemal, kes kustkohast lehed ära peab vedama, kuid niikaua kui vähegi raha jätkub, linn lehekotte tänavatele vedelema ei jäta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles