Tallinna volikogu arutab lisaeelarvet

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu
Tallinna linnavolikogu Foto: Andres Haabu

Tallinna linnavolikogu tänase istungi päevakorras on järjekordse positiivse lisaeelarve esimene ja teine lugemine. Vastuvõtmisel suureneb tänavune linnaeelarve 2,5 miljoni euro võrra – kogusummas ligi 501 miljoni euroni.

Linnapea Edgar Savisaar rõhutas eelnõu tutvustamisel, et olulisemad lisaeelarvest rahastatavad valdkonnad on haridus, linnatransport ja keskkonnakaitse. Täiendavad rahaeraldised kavandatakse pensionilisa maksmiseks ja lastehoiuteenuse toetuseks, samuti lasteaedade ja koolide kulude katteks. 

Toimetulekuraskustes perede laste toitlustuse eest tasumiseks lasteaedades eraldatakse täiendavalt 118 000 ja nende kohatasust vabastamiseks 98 300 eurot. Arvestades eralasteaedades ja teiste valdade lasteaedades käivate Tallinna laste arvu kasvu, suurendatakse lisaeelarvega toetust eralasteaedadele 66 520 euro võrra ning valdadevaheliseks arvlemiseks ette nähtud vahendeid 225 000 euro võrra. Ümberpaigutusena kulude arvelt saavad lasteaiad ja huvikoolid ruumide remondiks juurde 114 062 eurot.

Tegelikku vajadust arvestades suurendatakse pensionilisaks makstavat summat 50 000 euro võrra,  lapsehoiuteenuse hüvitist 260 000 ning puuetega inimeste hooldajatoetust 14 300 euro võrra. Terviseliikumise ürituste toetusteks on lisaeelarvesse kavandatud 136 000 eurot. Samuti suurendatakse Õismäe sportmängude maja tegevuseks ette nähtud vahendeid. Tallinna kiirabi tegevuse laienemine vajab täiendavalt 216 100 eurot. Laste visiiditasust vabastamiseks nähakse täiendavalt ette 35 000 eurot.

Lisaeelarvest suurendatakse ka ettevõtluskeskkonna turunduse kulusid 95 000 euro võrra. Trammiliikluse taristu arendamise kulud kasvavad 922 000 euro võrra. Teerajatiste korrashoiuks läheb täiendavalt 212 000 eurot.  Heakorra valdkonnas on MTÜ-le Keskkonnateenused nähtud välisrahastusega jäätmejaamade rajamise projekti jaoks ette 460 085 eurot. Loomaaia keskkonnahariduskeskuse ehitustööde maht suureneb tänavu 154 205 euro võrra.

Investeerimisprojektidest pikendatakse trammiliini nr 4 Ülemiste City suunal. Heakorraprojektide kogumaht kasvab 243 853 euro võrra. Patkuli vaateplatvormi renoveerimiseks on kavandatud 198 000 eurot. Teeremondi kulud suurenevad 250 000 euro võrra.

Lisaeelarve kulude peamiseks katteallikaks on linnapea sõnul üksikisiku tulumaks, mida on laekunud esialgu kavandatust rohkem. Sel on Savisaare sõnul kaks põhjust: tallinlasena arvel olevate tulusaajate arvu suurenemine ning maksustatava tulu ehk palga kasv.

Eelnõu kolmas lugemine ja lisaeelarve loodetav vastuvõtmine seisab linnavolikogul ees kahe nädala pärast toimuval järgmisel istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles