Eesti Energia ei pea Hardo Aasmäe tasuta prügiveo ideed teostatavaks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu.
Prügivedu. Foto: Margus Ansu

Vaba Tallinna Kodaniku (VTK) linnapeakandidaat Hardo Aasmäe selgitas oma videopöördumises, kuidas Tallinnas oleks võimalik korraldada tasuta prügivedu eeldusel, et inimesed oma prügi sorteerivad.

Sorteeritud prügis on Aasmäe sõnul iga komponent kellegi tooraineks. Aasmäe küsis, miks peaks tarbija kellegi tooraine äravedamise eest peale maksma.

«Praegune olukord, kus prügipõletustehas ostab kalli raha eest välismaalt prügi sisse, aga meie maksame prügi äravedamise eest peale on selgelt ebaõiglane,» arvas Aasmäe.

Aasmäe sõnul töötab samasugune mudel Berliinis suurepäraselt. «Me ei hakka midagi uut ja enneolematut leiutama, vaid võtame üle järeleproovitud, tõhusa ja õiglase mudeli Euroopast,» ütles ta.

Eesti Energia Iru Elektrijaama arendusjuhi Urmo Heinami hinnangul on kindlasti võimalik omavalitsusel läbi elanikele jäätmekäitlushindade diferentseerimise saavutada liigiti kogutud pakenditele, paberile ja biojäätmetele tasuta äravedu, mis suuresti täna üle Eesti ka juba toimub.

«Siiski juhime tähelepanu olulisele eksiarvamusele - nimelt ei osta Iru jäätmeenergiaplokk välismaalt prügi sisse, vaid otse vastupidi - Soome jäätmete vastuvõtmisel küsime prügi käitlemise eest tasu ning see on ka märgatavalt kõrgem kui seda küsitakse täna Eesti jäätmete tarnijatelt,» selgitas Heinam.

Arendusjuhi sõnul ei ole Eesti Energiale teadaolevalt Euroopas ühtegi jäätmepõletusjaama, mis oleks võimeline segaolmejäätmetele nende vastuvõtmisel peale maksma või need tasuta vastu võtma.

«Seda põhjusel, et selliste jaamade käitluskulud on kõrged, sest prügi põletamisega kaasnevad suured kulud suitsugaaside puhastusele. Seetõttu ei ole ka Eesti Energia Iru jäätmepõletusplokil võimalik segaolmejäätmeid tasuta vastu võtta, rääkimata nendele peale maksmisest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles