Vigane tuulegeneraator kütab Viimsis kirgi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütleb, et kasutusluba antakse tuulegeneraatorile  siis, kui müratase on normi piires.
Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütleb, et kasutusluba antakse tuulegeneraatorile siis, kui müratase on normi piires. Foto: Küllike Rooväli

Viimsis Tammneemes elav Olev Mihkelson laskis poja krundile paigaldada tuulegeneraatori, kuid loodetud kokkuhoiu ja võimaliku tulu asemel kulutab seade vaid omaniku raha ja närve.


Naabrid kaebavad tuuliku tekitatud müra üle, tagatipuks murdus üks tuuliku laba ära ja maandus lähima elamu aia ääres. Õli valasid tulle veel kohal käinud ajakirjanikud, kelle väitel ületavat tuulegeneraatori müra kõik lubatud normid.

Tuulegeneraatori murdunud laba olevat Mihkelsoni sõnul tootjapoolne eksitus. Nimelt olevat labad tellitud alltöövõtjalt, kes jättis nendesse tugevdused panemata. Kui asi ilmsiks tuli, võeti tootmises olevatelt tuulikutelt vigased labad maha, aga tema tuulikul jõudis üks enne seda ära murduda.

Tuulik on paigaldatud sihtasutuse Kredex toel. Kokku läks asi maksma 55 000 eurot ja 70 protsenti sellest tasus Kredex. «Kredex toetas energiasäästu osas kahte asja – elamute soojustamist või siis päikesepatareisid ja tuulegeneraatoreid. Selle projekti õnnestumine oleks tähendanud omanikule suurt edu. Aga kui ta nüüd kriuksub ja müratase on suurem kui lubatud, siis on ju omanik tüssata saanud ja vallavalitsus samuti,» ütles Viimsi vallavanem Haldo Oravas.

Tema sõnul on tuuliku püstitamiseks ehitusluba olemas, kasutusluba aga mitte. Seda sellepärast, et müramõõtmised olid siiani tegemata. «Selleks, et mõõtmisi saaks teha, peab olema tuulekiirus stabiilselt mitu päeva vähemalt kuus meetrit sekundis. Me tellisime mõõtmised juba ammu, aga alles üleeile sai korralikult mõõtmisi teha,» selgitas vallavanem.
«Käisin kolmapäeval ise ka siin, kui tuulik töötas. Üks asi on see, et ta kriuksub, nagu õlitamata jalgratas. Teine asi on see, et kas mastist või millestki muust tekib tugev undamine, mis ei ole kindlasti tiiviku tööst tingitud,» kirjeldas vallavanem. Mihkelsoni sõnul on järgmiseks nädalaks tellitud tuuliku hooldus ja see peaks kriuksumisele lõpu tegema.

Undamisega on keerulisem lugu. «Projektis on kirjas, et 20 meetri kaugusel tuulikust on maksimaalne müratase 35 detsibelli. Ja 35 meetri kaugusel, kus on naaberelamu, peaks veelgi vaiksem olema. Aga seal olevat mõõdetud üle 40, kuigi see on ainult jutt, sest vald pole aruannet veel saanud,» ütles Oravas.

«Kuidas saab ajakirjandus juba teada numbreid, mida veel olemas ei ole? See on ju täielik laim,» ütles Mihkelson. Seda kinnitas ka Viimsi valla ehitusameti spetsialist Mart Kraut. Ta ütles Postimehele, et vallavalitsusele veel mingeid mõõtmistulemusi esitatud ei ole ning neid olevat loota paari nädala jooksul. «Mõõtmised tehti eile ja labori esindaja ütles, et tulemused saab teada umbes kahe nädala pärast. Neid tuleb kõigepealt analüüsida, korrigeerida vastavalt taustamürale ja nende metoodikale. Nii et täna ei tea tulemusi ei kohal käinud spetsialistid ega keegi teine,» kinnitas Kraut.

Ta lisas, et Mihkelsoni tuulegeneraatori kasutusloa väljaandmine või mitteandmine seisab selle taga, et müramõõtmise tulemused pole veel saabunud, mitte selle taga, et tuulik teeks liiga suurt müra. Ka vallavanem lubas, et niikaua, kui müraprobleem pole lahendatud, tuulegeneraatorile kasutusluba ei anta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles