Loe, millised on erakondade 3 olulisemat lubadust Tallinna kesklinnas ja palju see maksma läheb!

, teemalehe kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tallinna kesklinn.
Pildil Tallinna kesklinn. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinncity alustab erakondade ja valimisliitude plaanide tutvustamist Tallinnas linnaosade kaupa. Palusime igal erakonnal tuua välja kolm olulisemat lubadust, nende maksumuse ja finantseerimise skeemi. Alustame Tallinna kesklinnast.

Eesti Keskerakond

Renoveeritud koolide eeskujul renoveerime kesklinna lasteaiad ja Kanutiaia noortemaja.

Prantsuse lütseum vajab uut võimlat ja Kadrorg uut lasteaeda, Okasroosikese lossi toome muusikakooli.

Võitleme Mustpeade maja säilimise eest ning toetame lauluväljaku arendamist ja tantsupeo vajadustest lähtuvalt tantsuväljaku ehitamist.

Eesti Reformierakond (vastas esinumber kesklinnas Keit Pentus-Rosimannus)

Kesklinna teed – nii sõiduteed kui kõnniteed – tuleb korda teha, tänavavalgustus perioodilise pimendamise asemel kaasaegse ja säästliku vastu välja vahetada.  Praegu läheb näiteks Kadriorus, Tondi või Herne tänava kandis liigeldes või suure tee ääres lompide serval bussi oodates täitsa meelest, et aasta on 2013 ja me asume ühes Euroopa Liidu pealinnas.  Valdo Randpere linnavalitsusel on plaan tõsta linna teede remontimiseks investeeritav summa 15 miljonini aastas. Liikluslahendused tuleb loogiliseks muuta. See viimane ei võta mitte niivõrd raha, kui nõuab lihtsa põhimõtte järgimist – liikluslahendused peavad tagama sujuva liiklemise kohalikele inimestele, mitte närvilise ja ebaloogilise tulemuse.

Kesklinna koolide sportimisvõimalused tuleb kaasaegseks muuta, lasteaedadele  korralik rahastamine ja väärikus tagasi anda. See, kuidas lasteaia kohatasule lisaks peavad vanemad ja vanavanemad kandma joonistuspaberite, mänguasjade või tualettpaberi ostmise kulusid, vanemates lasteaedades tasuma lisaks ka rühmaruumide sanitaarremondi eest, see aega peab ümber saama. Rahaliselt - iga lapse kohta lasteaiale minev summa kasvaks linnaeelarvest praeguselt 106-lt eurolt ühes kuus 130 euroni.

Kesklinna on vaja juurde lahedat, avatud ruumi. Vabaduse väljak on ju tore plats, aga kui kivist linna asemel mõnusat rohelust otsida, siis ainult sellest platsist on vähe. Kohti, kus lihtsalt niisama jalutada ja mõnusalt olla, raamatut lugeda või kuhu oleks huvitav lastega minna - nendest on puudus. Parkide ja tänavate haljastus peab saama värskendatud. Skoone bastion, mis vanalinna servas kaunis kurvalt lihtsalt suurema kasutuseta seisab, tuleb võimsaks lastepargiks kujundada. Mereäär tuleb puhtaks teha, siis tekib seal ka lõpuks elu. Jalgrattateed loogiliseks ja turvaliseks omavahel seotud süsteemiks muuta.

Erakond Eestimaa Rohelised (vastas esinumber kesklinnas Aleksander Laane)

Esimene ja tähtsaim asi, mis kogu linnas vaja ära teha, on linnavalitsuse parteidest lahtihaakimine. Selleks on lihtne tee – linnavalitsus koos meeriga tuleb valida avaliku konkursi korras nagu palgatakse tegevjuhti. Et täitevvõimu inimesed töötaks ka siis, kui volikogusse tulevad uued inimesed. Lähtuda tuleb siis vaid oskustest ja kompetentsist ning kõrvale jäetakse parteiline kuuluvus. See on hea, sest sellisel juhul väheneks altkäemaksu võtmine ning «parteiline juhendamine», mis südametunnistusega inimesed linna valitsemisest praegu eemal hoiab. See on Tallinna Roheliste esimene ettepanek volikogus.

Teine ja vähemalt sama tähtis asi on anda linnakodanikele õigus ise eelnõusid algatada ja nende üle ka hääletada ja volikogu tehtud otsuseid vetostada. Hääletustulemus olgu volikogule ja linnavõimule täitmiseks kohustuslik!  Me anname linnakodanikule otsustava hääle valimiste vaheliseks ajaks otsedemokraatia ehk siduva tulemusega rahvahääletuse kaudu tagasi. Kui tallinlased tahavad, saavad nad tõelisel kombel hääletada nii tasuta ühistranspordi, linna eelarve, Veerenni tänava rautee ülesõidu säilitamise, haljastuse säilitamise või mistahes linna volikogu ja linnavalitsuse kompetentsi kuuluva küsimuse üle. Nii Kesklinna piires toimuval kui ülelinnalisel referendumil. See on Tallinna Roheliste teine oluline otsus, mis volikogus vastu võtta. Rahaliselt ei maksa referendumid suurt midagi, kuid inimeste reaalse kaasamisega tekkiv tulu on mõõtmatu.

Tallinna Vee kõik lepingud vaadatakse üle ning veemajandus antakse üle linna abiga moodustatud Tallinna veetarvitajate ühistule. Kui praegused Tallinna Vee omanikud õiglast kokkulepet sõlmida ei taha, tuleb ühistul ehitada uus veepuhastusjaam praeguse amortiseeruva kõrvale.

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL)

Märgistame Kesklinnas sõidu ja kõnniteedest eraldatud rattateed ja ühendame Kesklinna kergliiklusteed teiste linnaosadega. Maksumus: 1 miljon eurot aastas kogu Tallinnas

Leiame Tallinna Linnahallile investori, et väärtuslik hoone strateegilises asukohas leiaks asjakohase rakenduse, edendaks piirkonna arengut ja aitaks luua uusi tasuvaid töökohti.

Alustame trammiliini pikendamise ehitusega lennujaamani. Maksumus: 4 miljonit linnaeelarvest, lisandub EL raha kokku 20 miljonit eurot.

Alustame Tammsaare pargi ümberkujundamisega, et anda linna kesksele pargile uus hingamine. Maksumus: 1 miljon eurot.

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond (vastas esinumber kesklinnas Lauri Läänemets)

Avame juurdepääsu rannaaladele ning kujundame mereääre kauniks kohvikutega puhke- ja rohealaks.  Ehitame rannaäärse promenaadi kergliiklusteedega, et Piritalt oleks võimalik ratta ja jala mööda mereäärt saada kultuurikilomeetrile. Mööda rannajoont kulgeva promenaadi ääres on haljasala piknikuks, sportimisvõimalused (välitrenažöörid jne), laste tegevusalad ja kohvikud.

Maksumus: Hinnanguliselt nelja-aastane projekt, aastas 1 miljon eurot

Katteallikas: linnaeelarve, kaasates erasektorit ja võimalusel eurofonde

Korraldame ideekonkursi Viru ringi moodsa liikluslahenduse leidmiseks, eesmärgiga kujundada sellest inimestele avatud linna keskväljak.Soovime võimalusel Viru ringi liikluse kas maa alla viia või minimaliseerida (üks sõidurida mõlemas suunas+ trammirööpad). Tegemist on esimese sammuga Kesklinnas autoliikluse vähendamiseks. Lõplikult saab ringi ümber ehitada pärast ühistranspordivõrgu korrastamist, naabervaldadega ühendamist ning pargi ja sõida süsteemi käivitamist. Ühtlasi tähendab meie nägemuses Viru ringist Viru Väljaku tegemine seda, et Narva, Pärnu mnt ja Mere pst laiendatakse kõnniteid, luuakse turvalised rattateed, ning võimalus välikohvikutele ja seda sõiduridade arvelt.

Maksumus: Ideekonkurss 30 000 euro

Katteallikas: linnaeelarve

Toetame asumiseltside kogukonna parendamise- ja uuringuprojektide läbiviimist. Loodame läbi selle anda inimestele endale võimaluse midagi Kesklinnas muuta, linnaosavalitsus ei pea kõike ise ära tegema, vaid saab kaasa aidata. Toetame uuringuid, et asumiseltsid saaks ise oma asumites midagi ette võtta või teha ettepanekuid linnale. Samuti projekte mis on uuringute jätkuks või lihtsalt linnaruumi parendamiseks. Me ei pea silmas siinkohal ürituste toetamist, vaid uute väärtuste loomist.

Maksumus:0,5 euro elaniku kohta linnaosas aastas (kesklinnas ca 25 000 eurot)

Katteallikas: linnaeelarve

Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik (vastas esinumber kesklinnas Karli Lambot)

Sadamasse peaks viima tramm ning ümberkorraldusi vajab kogu ühistranspordiliiklus, korrastada tuleks mereäär.

Olulisemad asjad on linnaosaülesed ning puudutavad kõiki tallinlasi. Ümberkorraldusi vajab kogu Tallinna ühistranspordiskeem. Täna oleme olukorras, kus on 8 miljonit reisijat, kuid ühistranspordiliiklus korraldatud ikka nii nagu vanasti, kui laev kaks korda nädalas Soome sõitis – buss sadamasse läheb igal täistunnil. Üks võimalus on trammitee viimine sadamasse.

Oluline küsimus on ka mereäärse ala ja Linnahalli ümbruse korrastamise. Kogu Admiraliteedi basseini ümbrust peaks käsitlema kui tervikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles