Tallinna vabaõhukooli ootavad ees suured muutused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Konstantin Pätsi nimeline vabaõhukool.
Tallinna Konstantin Pätsi nimeline vabaõhukool. Foto: Toomas Huik.

Suvel algab Tallinna Konstantin Pätsi nimelises vabaõhukoolis kapitaalremont ning pärast seda saab õppeasutusest tundeelu- ja käitumishäiretega laste kool.


Lähiajal kirjutab haridusminister Tõnis Lukas alla hariduslike erivajadustega laste üldhariduskoolide kontseptsiooni, mille järgi peab üks tundeelu- ja käitumishäiretega laste kool kindlasti paiknema Tallinnas ning kõige paremini sobib selleks just Pirita-Kosel asuv vabaõhukool.

Vabaõhukooli direktor Mait Tõitoja kinnitas, et asi on tõesti nii. Ministri allkirjastatav määrus saab kooli ümbermuutmise õiguslikuks aluseks.

«Üritame minna seda teed, mis meile siiani on ministeeriumist suusõnaliselt ette antud,» ütles Tõitoja. «Eks riigil on niisugune vajadus olemas. Meie kooli seisund muutub ikka päris oluliselt.»

Ta lisas, et varem oli vabaõhukool põhiliselt tavaliste tervisehädadega laste kool, kuhu õpilasi suunasid nõustamiskomisjonid üle Eesti. Kuna aga ühiskonnas tuleb üha rohkem ette närvisüsteemi häiretega inimesi, on ka vabaõhukoolis psühhiaatrite suunatud lapsi juba umbes poole kandis või rohkemgi.

Kui siiani on koolis üks töötaja kahe, siis pärast muudatusi umbes 1,5 õpilaste kohta. See tähendab, et vabaõhukool peab õpetajaid ning teisi lastega töötavaid inimesi juurde leidma. Tõitoja sõnul on praegugi koolis osa ametikohti täitmata, seega kujuneb probleem üpris tõsiseks. Selgus peaks majja saama siis, kui koos muutustega koolis selguvad ta rahastamisallikad ja summad.

Haridusministeeriumi kinnitusel hakkavad Tallinna vabaõhukoolis õppima tundeelu- ja käitusmishäiretega lapsed, kelle käitumine ei ole destruktiivne ehk vaenulik teiste suhtes. Põhiliselt on tegemist aktiivsus- ja tähelepanuhäirete, une- ning ka toitumishäiretega lastega.

Eelmise aasta sügisel pöördusid vabaõhukooli lähedal elavate majade elanikud Pirita linnaosa halduskogu poole, kuna inimestel on hirm käitusmishäiretega laste ees.

Tõitoja kinnitas, et eelmisel aastal juhtus tõesti üks kahetsusväärne korrarikkumine kooli esimese klassi õpilasega kohe septembri alguses, kuid rohkem ei ole niisuguseid asju ette tulnud. Ka tol korral toimus kõik laste koolist koju minnes, kui õpetajaid ja järelvaatajaid lähedal ei viibinud.

Tõenäoliselt juulist algab vabaõhukooli ajaloolises peamajas kapitaalremont, kui ehitushange laabub. See tähendab, et 1. septembrist kolib õpilaskodu tõenäoliselt sisekaitseakadeemia ruumidessa Kase tänaval. Väikestes õuemajades loodab Tõitoja siiski õppetööd jätkata.

Haridusministeeriumi andmetel on vabaõhukooli korrastamiseks ette nähtud rohkem kui 40 miljonit krooni, millest enamus tuleb Euroopa regionaalarengu fondist. Pärast remonti hakkab koolis õppima kuni 80 last, praegu on neid 60 ringis.

Tõitoja sõnul on koolil peale peamaja veel teisigi hooneid, mis tuleb edaspidi korda teha. Tallinna kultuuriväärtuste ameti asjatundjate andmetel ei ole 40 miljonit krooni just palju, et 4500 ruutmeetri suuruse pinnaga muinsuskaitsealune hoone korda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles