Linnahalli remont võib alata tuleval aastal

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mingeid tõrkeid ei teki, siis võib linnahlli renoveerimine alata järgmise aasta alguses.
Kui mingeid tõrkeid ei teki, siis võib linnahlli renoveerimine alata järgmise aasta alguses. Foto: Liis Treimann.

Tallinna linnavalitsus sai sel nädalal rõõmusõnumi, et Ameerika Ühendriikide valitsus on valmis garanteerima sealsete ettevõtjate investeeringut Tallinna linnahalli rekonstrueerimiseks 250 miljoni USA dollari ehk 2,8 miljardi Eesti krooni ulatuses.


Üheks lisatingimuseks on aga Eesti valitsuse nõusolek. Abilinnapea Taavi Aasa sõnul pöördubki linn selles küsimuses järgmisel nädala vabariigi valitsuse poole ning ta ei näe põhjust, miks valitsus sellele vastu peaks olema.

«Saadame valitsusele kirja, milles me palume nendepoolset seisukohavõttu ja juhul kui see on positiivne, saame alustada täpsemaid läbirääkimisi. Põhiküsimus on praegu selles, kas see võimalik kokkulepe võib kuidagi mõjutada Eesti riigi võlakoormust või Maastrichti kriteeriumite täitmist. Meie hinnangul ei tohiks see neid mõjutada ega eurole üleminekut segada,» lausus Aas.

Abilinnapea sõnul on 250 miljoni dollari suurune investeering tublisti suurem kui linnahalli rekonstrueerimiseks vaja. Selle tõttu võib ülejääva raha suunata mõnesse teise projekti, sest praeguste kokkulepete kohaselt võib seda raha ka mujale paigutada.

Muid investeerimisvõimalusi peale linnahalli pole esialgu arutatud. «Räägitud on väikeste ja keskmise suurusega ettevõte toetamisest ja USA pool on öelnud, et initsiatiiv, kus seda raha kasutada, peaks tulema Eesti poolt,» rääkis abilinnapea. Aasa sõnul loodab linnavalitsus käesoleva aasta jooksul rahaasjade ja lepingute sõlmimisega ühele poole saada ning tuleval aastal võiks juba linnahalli rekonstrueerimisega alustada.

Tallinna linnahalli ja selle ümbrusse enam kui miljardi krooni suurust investeeringut plaaniva USA ettevõtte Tallinn Entertainment LLC üks omanikke on kosmeetikakuninganna ja omanimelise kaubamärgi looja Estée Lauderi poeg Ronald S. Lauder, kes omab ettevõttest ühte kolmandikku. Teine kolmandik ettevõttest kuulub investeerimisfirmale GF Capital Management & Advisors. Firma kolmas osanik on finantsnõustamisega tegelev äriühing Remi International, mille enamusaktsionär on Eestis sündinud ja kasvanud Roman Pipko.

Linnavalitsus sõlmis Tallinn Entertainment LLCga möödunud aasta mais eellepingu linnahalli rekonstrueerimiseks. Aasa sõnul fikseeriti eellepingus kaks võimalikku edasise koostöö varianti. «Üks variant on see, et linn ja Tallinn Entertainment LLC loovad ühisettevõtte ja hakkavad koos seda opereerima. Teine võimalus on seada nende kasuks linnahalli alusele maale hoonestusõigus, mille eest linn hakkaks tasu saama. Meie esimene eelistus oleks muidugi ühisettevõte,» lausus Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles