Taavi Aas: USA garantiid Linnahalli projektile ei ole

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnahalli ümber valitseb suur segadus.
Linnahalli ümber valitseb suur segadus. Foto: Liis Treimann

Tallinna abilinnapea Taavi Aas, kes jaanuari lõpus tundis pressiteate vahendusel head meelt, et USA garanteeritavast krediidisummast Linnahalli rekonstrueerimiseks jätkub tegelikult mitmesse projekti investeerimiseks, tunnistas tänasel pressikonverentsil, et mingit garantiid siiski ei ole.


Kas garantii on või ei ole- see on Aasa sõnul ärapanemise teema. Ta meenutas siinkohal anekdooti, mille järgi eestlane tirib põrgukatlast väljapääseva rahvuskaaslase sinna tagasi. «Kui linn teeb katset midagi parandada, siis püütakse meeleheitlikult tõestada, et kõik on bluff,» süüdistas Aas.

«Selles pressiteates on ka lõik, mis räägib garanteerimise tingimustest,» viitas Aas. Tingimuste järgi oleks USA valmis garanteerima, kui sellega on nõus ka Eesti valitsus. Aasa sõnul ongi see nüüd koht, kus läbirääkimisi pidada.

« Pole mõtet tolmu üles keerutada ja ära panna. Katsume selle asja koos lõpuni viia,» sõnas Aas.

Abilinnapea rõhutas, et Linnahall on riikliku kaitse all ja riigile oluline objekt ning võiks seetõttu saada ka riigilt hooldamiseks raha. Ta avaldas nördimust, et praegusel juhul peab linn, kui omanik, seaduste järgi ka hooldamisega tegelema. «Kuna tegemist on riiklikult tähtsa objektiga, siis oleks loogiline, et riik siin osaleb.»

Pentus: linnavalitsus vabandagu

Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Keit Pentus leidis, et Tallinna linnavalitsus peaks USA saatkonna ees vabandama. «Sellise valega tehti Tallinna mainele kahju rohkem, kui Keskerakonna kontoris paraku taibatakse. Kui USA suursaatkond peab hakkama avalikult ümber lükkama Raepressi teateid, milles on Tallinna linnavalitsuse poolt avalikkusele müüdud olematut Ühendriikide valitsuse garantiid segasele investeerimisprojektile, siis on see paljude investorite jaoks märk, et Tallinna linnavalitsust ei saa võtta tõsiselt,» ütles Pentus.

"Suurriigi valitsuse väljamõeldud investeeringute garantiisid presenteerides käituti arengumaades eelmise sajandi keskpaigas, mitte 2010. aastal Euroopa Liidu pealinnas. See on häbiväärne ja linnavalitsusel oleks kohane saata USA saatkonnale ametlik vabandus," sõnas Pentus.

Linnavalitsus teatas 26. jaanuaril, et Tallinna linnavalitsusega Linnahalli rekonstrueerimise ja lähiala väljaarendamise eellepingu sõlminud investeerimisfirma Tallinn Entertainment LLC sai kavandatavale hiigelinvesteeringule USA valitsuse tagatise.

USA ettevõttel on võimalik Eestisse investeerimiseks USA valitsuse tagatisel kuni 2,8 miljardit krooni laenu võtta. «Seega võime öelda, et Linnahallist ja lähialast meelelahutus-, konverentsi- ja messikeskuse kujundamiseks on raha leitud,» ütles toona abilinnapea Taavi Aas.

Pressiteates on ka lõik, et USA valitsus on valmis garanteerima Eesti projektidesse investeerimiseks kuni 250 miljoni dollari ulatuses laene, üheks tingimuseks on Eesti Vabariigi valitsuse nõusolek.

USA saatkond: garantiid ei ole

USA saatkonna pressi-ja kultuuriatašeelt James Land kinnitas Postimees.ee'le, et USA valitsus pole andnud laenugarantiid mitte ühelegi projektile Tallinnas. «Aga me teeme kõik endast oleneva, et sarnaste projektide esilekerkimisel abiks olla.»

Landi sõnul ei ole Tallinna linnavalitsus saatkonnale teadaolevalt laenugarantiiga seoses mitte ühegi USA valitsusasutusega ühendust võtnud. «Kuid tervitame investeerimisvõimaluste ilmnemisel diskussiooni algatamist selleks volitatud ametivõimudega.»

Tallinna linnavalitsuse teadet selle kohta, et USA valitsus garanteerib Eestisse 2,8 miljardi krooni investeerimise, ei pidanud Land võimalikuks kommenteerida. «Me ei saa kommenteerida seda, mida linnavalitsus ütleb sel või mõnel muul teemal,» sõnas Land.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles