Galerii: Tallinnas meenutati märtsipommitamise ohvreid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul kell 19.15 hakkasidd lööma Tallinna kirikute leinakellad, Harju tänava veeres süüdati mälestusküünlad, meenutamaks 1944. aasta märtsisündmusi, kui Nõukogude lennukid pommitasid Tallinnat.

Eesti Muinsuskaitse Selts korraldas Tallinna pommitamise 66. aastapäeval Tallinnas ohvrite meenutamiseks erinevaid mälestusüritusi.

Märtsipommitamine oli Tallinna pommitamine Nõukogude Liidu õhuvägede poolt 9. ja 10. märtsil 1944.

Ka varem oli linnale toimunud juba mitu õhurünnakut, seekordse pommitamise tulemusel hävis aga 8000 hoonet, väidetavalt kolmandik Eesti pealinnast ja ligi 50 protsenti selle elamispinnast. Rängalt sai kannatada Harju tänav ja Estonia teatri ümbrus.

Maha põles eestluse sümboli tähendust omav Estonia teatrimaja, kus just enne pommirünnaku algust oli alanud balletietendus. Süttis Niguliste kirik, pommitabamusest purunes keskaegne vaekoda Raekoja platsil ja hulk teisi ehitusmälestisi.

Õhurünnak algas ootamatult õhtul kell 19.15 ja selle esimene laine kestis kella 21.15-ni. Kell üks öösel saabus linna kohale pommitajate teine laine ja pommisadu kestis kuni poole neljani hommikul. Õhurünnaku mõlemast lainest võttis osa umbes 280 venelaste pommilennukit. Selle rünnaku ajal hukkus 554 Eesti kodanikku ja haavata sai 659 Tallinna elanikku. Umbes 20 000 inimest jäi peavarjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles