Galerii: taasavati Kiek in de Kök ja bastionikäigud

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati pärast põhjalikke renoveerimistöid Kiek in de Kök ja bastionikäigud, uus ekspositsioon «Ajarännak. Tallinn 1219-2219» pakub külastajatele nii elamusi, teadmisi kui meelelahutust.


Linnapea Edgar Savisaar ütles avakõnes, et taasavatav Kiek in de Kök on tänu uuendustele ja laiendustele saanud senisest kordades atraktiivsemaks.

«Juurde on tulnud maa-alused abiruumid ning kaks bastionikäikude tiiba, millest üks sihib minevikku, teine tulevikku. Saavutatud on huvitav sümbioos põlisest kindlusarhitektuurist, eksponaatidest, butafooriast ning tänapäevasest multimeediast. Maa-aluse juurdeehituse rajamisega seotud mullatöödel leiti koguni maapõuest üks senitundmatu bastionivärav, mis eksponeeriti,» rääkis Savisaar.

«Nüüd avaneb siit Tallinna sõjaajalaugu alates ambude, mõõkade ja katapultide ajastust kuni nõukogude-aegsete tsiviilkaitse pommivarjenditeni bastionide all. Ja mitte ainult sõjaajalugu. Tallinna «allilma» on oma jälje salvestanud koguni hiljutised punkarid ja nii-nimetatud geoloogid. Moodne arvutiajastu huviline leiab siin intelligentseid klõbistamisvõimalusi, mis Tallinna rahumeelsegi ajaloo hõlpsasti silme ette toob,» ütes Savisaar

Linnapea tõdes, et uue ekspositsiooni koostajad eesotsas muuseumi arendusjuhi Kalmar Ulmi ja kunstnik Leonardo Meigasega ning neile abiks olnud IT-inimesed on oma töö hästi ja vaimukalt teinud.

«Lausa üllatav, et Tallinna Linnamuuseum, mille puhul on ootuspärane minevikulembus, seadis Rootsi bastioni all sisse virtuaalse tulevikurongi, mis üritab meid viia kuni aastani 2219. Reis tulevikku ilma ajamasinata tekitab kindlasti põnevust nii noortes kui vanades. Ja need, kelle jalad Kiek in de Köki treppidel turnimisest väsivad, saavad võimaluse puhata ülakorruse kohvikus, kus läbi laskeavade paistab ümbruskond kogu oma vanalinnalises ja pargilises toreduses,» ütles Savisaar. «Ei tohiks olla kahtlust, et täna avatav muuseum kujuneb peatselt üheks kõige menukamaks külastusväärsuseks Tallinnas.»

Kõigile külastajatele on Kiek in de Kök ja bastionikäigud avatud homsest, 25. märtsist.

Tallinna Linnamuuseumi meeskonna ühistööna valminud Kiek in de Köki ja bastionikäikude uus ekspositsioon «Ajarännak. Tallinn 1219-2219» pakub nii elamusi, teadmisi ja meelelahutust. Innovatiivsete multimeedia-, video- ja helilahenduste abil tutvustatakse Tallinna tekkimist ja kujunemist, linna kaitserajatiste ajalugu ja tähtsamaid sõjalisi sündmusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles