Mikko Fritze lahkub Tallinn 2011 juhi kohalt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikko Fritze
Mikko Fritze Foto: Priit Simson

SA Tallinn 2011 juhatuse liige Mikko Fritze esitas lahkumisavalduse ning nõukogu otsustas selle rahuldada.

SA Tallinn 2011 nõukogu arutas täna Mikko Fritze avaldust ja otsustas lõpetada temaga lepingu alates 5. juunist, teatas Raepress.

Mikko Fritze hinnangul on kultuuripealinna projektile loodud struktuuriline ja ideeline aluspõhi ning nüüd algab produktsioonifaas, mis vajab teistsugust tegevjuhtkonda.

Raepressi teatel ei soovi Fritze siiski projektist Tallinn 2011 täielikult taanduda, vaid näeb oma rolli rahvusvahelises kontekstis kultuuripealinna sõnumi levitajana ning ka mõne konkreetse teema ja ürituse vedajana.

SA Tallinn 2011 kommunikatsioonijuht Andri Maimets ütles Postimees.ee´le, et Fritze lahkumine ei olnud seotud ühegi konflikti ega tema ametist lahti kangutamisega, nagu meedia on varem spekuleeritud, vaid Fritze lahkus vabal tahtel. Tema tööleping oleks lõppenud selle aasta oktoobris.

Mikko Fritze ütles «Aktuaalsele kaamerale», et otsuse lahkuda tegi ta ise ning keegi teda selleks ei sundinud. Ühe põhjusena nimetas ta ühe faasi lõppemist kultuuripealinna ametliku programmi kinnitamisega. Samuti tõi ta välja, et avalikkuse tähelepanu tema tegemiste vastu on olnud suur ning see on mõjutanud ka pereelu.

Nüüd soovib Fritze tegeleda teiste rahvusvaheliste projektidega, kuid oma tulevikku seostab ta praegu endiselt Eestiga. Samuti kinnitas ta, et jääb seotuks ka kultuuripealinna projektiga.

Sihtasutuse nõukogu esimees Edgar Savisaar tänas Fritzet sihtasutuse ülesehitamisel tehtud töö eest ning väljendas lootust, et ta jääb kultuuripealinna idee sädelevaks levitajaks ka oma uutes ametites.

Pärast Fritze lahkumist SA Tallinn 2011 juhi kohalt jääb juhatuse ainsaks liikmeks ilmselt  keskerakondlasest endine abilinnapea Jaanus Mutli.

Käesoleva aasta alguses pälvis avalikkuse tähelepanu Fritze palganumbri suurus. Nimelt kinnitas linnapea linnavolikogu istungil arupärimisele vastates, et Fritze kuupalk on 82 000 krooni. Paljude arvates oli seda liiga palju.

Möödunud aasta lõpus sihtasutuse juhatuse liikmeks valitud Jaanus Mutli teenib Savisaare kinnitusel kuus umbes 50 000 krooni. Savisaar ise saab Tallinn 2011 nõukogu esimehena iga kuu 6525 krooni.

Kultuuripealinna programm pandi lukku

Lisaks Fritze lahkumisavalduse rahuldamisele kinnitati SA Tallinn 2011 tänasel nõukogu istungil ka kogu 2011. aasta kultuuripealinna programm. Nõukogu heakskiidul kuulub programmi 251 sündmust kogusummas 108,8 miljonit krooni.

Kultuuripealinna programmist leiab 29 etenduskunsti-, 18 audiovisuaalkunsti-, 7 kirjandus-, 64 valdkondadevahelist, 14 spordi-, 16 pärimuskultuuri-, 24 kunsti-, 11 linnaruumi- ja disaini- ning 68 muusikaprojekti.

Programmis on ka kaheksa kuni kümme suursündmust - näiteks laulu- ja tantsupidu, Idamaade uue aasta tähistamine, Tallinna merepäevad ja Tallinna Maraton.

Lisaks on programmis keskmiselt viis tähtsamat igakuist sündmust - näiteks NO 99 Põhuteater, rahvusvaheline koolinoorte kunstitriennaal Eksperimenta!, Erkki-Sven Tüüri teose maailma esmaettekanne jpm.

Eraldi tähelepanu all on programmis lapsed (29 projekti), noored (48 projekti), rahvusvähemused (36 projekti) ja erinevatele kogukondadele mõeldud ettevõtmised (7 projekti).

Euroopa kultuuripealinna aasta lõplik programm avalikustatakse tänavu sügisel.

Mullu kulutas sihtasutus kokku 27,1 miljonit krooni ning 2008. aastal 19 miljonit, seega kahe aastaga kokku 46,1 miljonit. Sellest rahast läks Tallinn 2011 ülalpidamisele 22,5 miljonit ehk ligi pool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles