Loomaaias koorusid kotkastel munadest tibud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal Tallinna loomaaias sündinud hiidmerikotka tibu.
Eelmisel aastal Tallinna loomaaias sündinud hiidmerikotka tibu. Foto: Maaja Kitsing

Selle nädala üheks ilusamaks sündmuseks Tallinna loomaaias oli hiidmerikotka ja kaljukotka tibude koorumine inkubaatoris. Habekotka teinegi muna polnud aga kahjuks viljastatud, mistõttu kotkad tegid haududes nii-öelda kuiva trenni. Ehk on sellest harjutamisest neile kasu järgmisel kevadel.


Loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et kotkaste osa mune pannakse inkubaatorisse, osa jääb aga lindudele endile haududa. Võib loota, et lähipäevil saavad nii hiidmerikotkas kui kaljukotkas oma tähtsa tööga hakkama.

«Meie loomaaed on kotkaid viimased kümme aastat päris regulaarselt paljundanud,» lisas Kaal. «Neid loomaaedasid on maailmas päris vähe, kus näiteks hiidmerikotkastelt järglasi saadakse. See on meie üks prioriteete, et suudame neid paljundada ning meil on üpris hea kotkakollektsioon.»

Väljahautud kotkatibud lähevad vastava plaani järgi jagamisele teistele loomaaedadele. Näiteks eelmisel aastal saadeti tibud Ameerikasse, Inglismaale ja mujale.

Loomaaia habekotkaste paar on Kaalu sõnul alles noor. Mullu ehitasid nad ainult pesa, tänavu läks ka munemiseks, kuid kahjuks ei olnud munad viljastatud. Järgmine katsetamine tuleb aasta pärast.

Veelinnutiikidele on välja pääsenud pelikanid ja kõik teisedki talvel varjul olnud liigid. Vabalt omatahtsi väljas käima on lastud ka raipekotkad.

Loomaaias hiljuti sündinud amuuri leopardi jõmpsikad on jätkuvalt populaarsed kogu maailmas, nendele on interneti kaudu pilku heidetud juba enam kui pool miljonit korda.

Esimesed vasikad on sündinud miiludel ehk davidi hirvedel ja mõlemad poeginud kaameliemad on sellest nädalast koos järglastega lastud ülejäänud karjaga kokku.

Jürikuu on juba poole peale jõudnud ning loomaaed elab paari nädala pärast algava suvehooaja ettevalmistuste tähe all. Parandatakse lumetõrjel lõhutud turvabarjääre, koristatakse lume alt vabanenud käiguteedelt graniidisõelmeid, pestakse talvist kõntsa ja tolmu maha. Sekka pikeeritakse kasvuhooneis ootevalmis lilletaimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles