Saastunud Scheeli tiigi nafta ohustab Pirita jõge reostusega

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita jõgi suubub Tallinna lahte TOPi juures, eemal on näha randa ja rannahoonet.
Pirita jõgi suubub Tallinna lahte TOPi juures, eemal on näha randa ja rannahoonet. Foto: Küllike Rooväli

Pirita halduskogu hinnangul on Scheeli mõisa reostatud tiik unustusse vajunud ning see ohustab Pirita jõge reostusega.

Pirita-Kosel oleva Scheeli mõisa (Kose tee 9) taga asub pisike tiik, mis on kohaliku halduskogu hinnangul naftajääkidest saastunud ja seega ohuallikaks ümbritsevale keskkonnale, kirjutas Eesti Päevaleht.

Naftatiiki ja Pirita jõge eraldab kõigest kolme meetri laiune kaitsetamm, mille kõrgus Scheeli tiigi veepinnast on umbes 1,5 meetrit. Viimaste päevade ägedad sajuhood ning veekogudevahelise tõkke ebakindlus muudavad Pirita linnaosa halduskogu esimehe Mati Eliste hinnangul olukorra muret tekitavaks.

«Kui saastunud vesi peaks jõkke pääsema, levib reostus sealt omakorda merre ning soodsa tuule korral ka Pirita randa,» märkis ta. «See tekitaks tõelise katastroofi, mille likvideerimiseks kuluks aastakümneid.»

Pirita linnaosavanem Tiit Terik lausus, et Scheeli mõisa maadel asuv keskkonnaohtlik tiik ning seal olevad hooned kuuluvad riigi omandisse. Linnaosavalitsuse teatel on erinevaid riigiasutusi mitmel korral teavitatud sellest, et mõis on korrastamata ja hooletusse jäetud.

«Meie pädevuses pole praegusel hetkel tõesti mitte midagi muud teha, kui survestada maa ala omanikke probleemiga tegelema ning seda on ka tõepoolest pidevalt tehtud,» tõdes Terik. «Raha pole meil õigust võõra maa korrastamiseks kasutada, kuigi tundub, et kui riiklikud instantsid sellega hakkama ei saa, tuleb Pirita elanike heaolu tagamiseks seda arvatavasti ikkagi kuidagi teha.»

Samas märkis linnaosavalitsus oma teates, et mullu on Scheeli mõisakompleksi maadel tehtud keskkonnaministeeriumi tellimusel nii uuringuid kui ka võetud analüüse ohu väljaselgitamiseks ja lahenduste leidmiseks kõnealusele probleemile, mis annab lootust, et võimalik oht likvideeritakse peagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles