Tallinn andis õpilaste puuduses vaevlevatele koolidele armuaega

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna 37. keskkool.
Tallinna 37. keskkool. Foto: Toomas Huik.

Arvestades koolide, lapsevanemate ja õpilaste soove andis Tallinna haridusamet kümnele koolile, mille gümnaasiumiosa oli kaotada otsustatud, siiski loa komplekteerida sügisel üks 10. klass.

Jaanuaris otsustati, et 11 Tallinna koolis sügisel 10. klassi ei avata, sest pole võimalik kokku saada kahte klassikomplekti ehk 52 õpilast. Pärast praeguste gümnasistide lõpetamist pidi gümnaasiumiosa suletama.

Tallinna haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond rääkis, et nüüd on siiski otsustatud koolide, lapsevanemate ja õpilaste soovidele vastu tulla ja lubada koolil vähemalt esialgu gümnaasiumina jätakata, juhul kui see saab kokku ühe 10. klassi komplekti jagu ehk 26 õppijat.

Kümme kooli

Kond ütles, et kümme kooli suutsid oma andmete põhjal näidata, et saavad 26 õpilast kokku. Need on Mahtra, Liivalaia, Lasnamäe Vene, Pääsküla, Sikupilli, Ranniku, Paekaare ja Haabersti Vene gümnaasium, 37. keskkool ning Lasnamäe üldgümnaasium. Tallinna Väike-Õismäe gümnaasium sügisest kaob ja liidetakse Tallinna Õismäe humanitaargümnaasiumiga.

Kondi sõnul peavad koolid oma soovi kinnituseks lähipäevil uuesti taotluse esitama. «Eks igaüks analüüsib oma potentsiaali, kas ta on võimeline 10. klassi avama. Täna-homme selgub, kas kõik need koolid taotlevad,» ütles Kond.

Edasi on koolidel aega 25. juunini, et 10. klassid komplekteerida ning 1. juuliks on kõik lõplikult selge. Kui kool klassikomplekti kokku ei saa, peab ta Kondi sõnul vastavalt koolidevahelisele kokkuleppele pakkuma oma 9. klassi lõpetajatele valikut teiste koolide vahel, kus gümnaasiumiõpinguid jätaka.

Tasemelangust ei karda

Tallinna 37. keskkooli direktor Sirje Sepp kinnitas, et nemad saavad 26 õpilast ühe 10. klassi avamiseks kokku kindlasti. «Enda omi on täpselt 26 ja siit-sealt natuke peale,» ütles Sepp.

Kui näiteks samuti sulgemisohus Sikupilli gümnaasium kavatseb 10. klassidele hakata õpetama norra keelt ja Põhjamaade kultuuri, siis Sepa sõnul 37. keskkool millega uue ja põnevaga õpilasi ei peibuta. «Uuendust ei saa nii teha, et täna saan teada ja homme muudan õppekava,» ütles Sepp, kelle sõnul pidid sellised muudatused juba veebruaris kinnitatud olema, kuid siis teadis kool, et 10. klassi pole võimalik sügisel avada. Nii jätkatakse ka ühe klassikomplektiga traditsioonilise reaal- ja humanitaarharuga.

Meelis Kond ei karda, et soovist gümnaasiumina jätakat üritavad koolid 10. klassi meelitada nõrgemaid õpilasi. «Eelmisel aastal oli komplekteerimine samadel alustel, 10. klassi astujate proportsioonid pole aasta-aastalt muutunud,» kinnitas ta.

Segane tulevik

Isegi kui nendes gümnaasiumides tänavu vastuvõtt õnnestub, peab linn oma otsused järgmisel aastal taas üle vaatama. «Situatsioon muutub ju iga aastaga,» tõdes Kond, et kindlasti tuleb seoses õpilaste arvuga järgmisel aastal teha olukorrast lähtuvaid otsuseid. «Praegu on põhiline olnud tulla vastu koolide ja hoolekogude, õpilaste ja lapsevanemate arvutustele ja soovidele,» rõhutas Kond.

Kui 2007/2008. õppeaastal käis Tallinnas koolis 42 207 õpilast, siis 2008/2009. õppeaastaks oli nende arv vähenenud 40 798 ja 2009/2010. õppeaastaks 39 913 õpilaseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles