Kuldsõduri autor: eesmärk polnud kellelegi haiget teha

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldsõdur ja tema autor Kristina Norman.
Kuldsõdur ja tema autor Kristina Norman. Foto: Peeter Langovits

Nn Kuldsõduri kunstiprojektiga laiemat ja vastuolulist tuntust kogunud kunstnik Kristina Norman kinnitas, et tema kunstiprojekti eesmärk polnud kindlasti kellelegi haiget teha.

«Kui seda aktsiooni ette valmistasin, siis eesmärk oli teistsugune, kui see, mis meediasse jõudis,» tunnistas Norman ETV saates «Kahekõne».

«Tegelesin sellega alates aastast 2006, enne kui puhkes suur konflikt, võtsin kõike seda kui uurimisteemat, materjali, ei samastanud ennast kummagi osapoolega,» kinnitas kunstnik.

«Minu eesmärk ei olnud kellelegi haiget teha, mind huvitab hoopis, kuidas meedia toodab mingeid kuvandeid ja toodab tähendusi sümbolitele,» rõhutas Norman.

Kristina Norman ei nõustunud saatejuht Priit Kuuse arvamusega, et ehk oli see ajahetk selleks konkreetseks kunstiprojektiks veel liiga vara ning et haavadel oleks tulnud lasta kauem paraneda.

«Pärast pronksöö sündmusi juhtus ju see, et tekkis tabuteema ühiskonnas,» tõi Norman välja.

«Minu arusaam kunsti piiridest on see, et ma ei tohi kellelegi meelega halba teha, kedagi füüsiliselt kahjustada,» sõnastas Norman.

Kuldne pronkssõdur oli osa Kristina Normani projektist «After-War», mis esindas Eestit mullu juuni algul avatud Veneetsia 53. kunstibiennaalil. Projekti ühe osana toodi mullu 9. mail Tõnismäele pronkssõduri kuldne koopia. Politsei viis selle 30 minutit hiljem ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles