Naabrid meeleheitel: kunstnik omavolitseb vanalinna majas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstnik Neeme Lall on oma vanalinna kodus juba aastaid konfliktis osade majanaabritega, tüli mõlemad pooled näevad vastase selja taga poliitilisi jõude.

Postimees kirjutas paari päeva eest, et Laial tänaval linnale kuuluvat korterit üüriv Lall hõivas ebaseaduslikult ka kõrvaloleva korteri ja hoiab seal juba aastaid oma asju. Naabrite sõnul on see aga vaid jäämäe tipp ning Lall tekitab majas oluliselt enam probleeme. Nad usuvad, et olukord on aastaid kesta saanud seetõttu, et mees on pühendunud Keskerakonna pooldaja ja lööb aktiivselt kaasa partei avalikel üritustel. Kunstnik aga väidab vastu, et parempoolse maailmavaatega korteriühistu liikmed kiusavad teda taga.

Auk põrandas ja kukkuv redel

Kolm Postimehega rääkinud majanaabrit palusid üksmeelselt anonüümsust. «Ta meeleolu vaheldub, keegi ei taha temaga vastuollu minna,» tõdes üks neist Lallist rääkides. Naabrite kirjelduste kohaselt on mees lisaks oma üüripinnale ebaseaduslikult hõivanud ka kõrvalasuva korteri, neid ühendava koridori ja oma elamise all asuva ligi sajaruutmeetrise ühisomandis oleva võlvkeldri. Kõik need ruumid on kunstniku asju täis ja majarahvas sinna ei pääse.

«Muinsuskaitsealune maja küll, aga ta on enda korteris teinud suure augu põrandasse ja pannud sinna trepi, nii et tal on otseühendus keldrisse. Ta on tõkestanud kõigi teiste sissepääsu keldrisse,» rääkis üks majanaaber. See tekitab probleeme, kuna keldrit tahaksid oma asjade hoidmiseks kasutada majas renoveerimistöid tegevad töömehed.

Majakaaslase sõnul rikub kunstnik ka hoone fassaadi ja ust, paigaldades sinna kruvidega oma maale ning tuues korteriühistule kaasa pahandusi mupoga, kes on fassaadi rikkumise eest ettekirjutusi teinud. Samuti koguvat Lall ühiskasutuses olevatesse koridoridesse vähemalt viis viimast aastat enda asju – muuhulgas kive, redeleid, plaate ja televiisoreid, kirjeldas majaelanik. Tema sõnul hakkas korteriühistu mehele ettekirjutusi tegema pärast seda, kui koridoris ümber kukkunud redel tabas ühe elaniku last.

Tallinna kultuuriväärtuste ametist öeldi Postimehe järelepärimise peale, et maja fassaad on halvas seisukorras, kuid Lalli korteris toimuv jäi kommentaarita – «Amet ei ole suhelnud üürnikega, kelleks meie teada Neeme Lall seal hoones on,» vastati küsimusele põrandasse tehtud augu kohta.

Mupo kinnitas, et on Lalliga seoses dokumenteerinud kaks juhtumit. «Esimene aastal 2011, mil ta paigutas oma kunstiloomingu maja fassaadile ning eemaldas pildid pärast vestlust mupo inspektoritega.  Teine samalaadne juhtum oli möödunud aastal, mil kodanik samuti oma pildid fassaadilt eemaldas,» sedastas amet.

Ründas kahte naist

Lall ise eitab fassaadi rikkumist ja sinna kruvidega oma maalide riputamist. «Oh my god! Seda pole eales olnud. On olnud korralik registreeritud näitus kaks aastat tagasi ja see on kõik. See on fabritseeritud ja kokkumõeldud asi,» väitis ta. Samuti eitab ta põranda lõhkumist. «See auk on siin olnud viiekümnendatest aastatest saadik, kokkukukkunud trepp oli, selle parandasin ära. Kuna ta oli asustamata ruum ja kommunikatsioonid puudusid, sai see lihtsalt ära kõpitsetud.»

Majaelanikud panevad kunstnikule süüks ka seda, et ta ei hoia välisust kinni ja majas liiguvad võõrad, Lalli väitel lukustub uks aga automaatselt ja suvel, kui ta seda vahel lahti on hoidnud, on mõni ta sõber väljas istunud ja rahva liikumist jälginud.

Naabrite ütluste kohaselt rikub kunstnik teadlikult reegleid. «Ta on korduvalt öelnud, et kodukord talle ei kehti, et kuna ta on kesklinna valitsuse rentnik, allub ta neile ja nemad ei pane talle mingit piiri,» sõnas üks neist.

Majarahva väitel Lall sõimab ja ähvardab neid, kes teda korrale kutsuvad. 2012. aasta juunis ja tänavu aprillis jõudsid kaks kehalist väärkohtlemist ka politseisse – esimesel korral rebis kunstnik ukse lukustamise tõttu tekkinud tülis naisterahva käest võtmekimbu, tehes talle valu, teises konfliktis aga ähvardas, raputas ja tõukas vastu seina teist naist, seisab politseile esitatud avaldustes. Mõlemal korral uurimine lõpetati. «Täielik jama!» kommenteerib Lall rünnakuid ja viib jutu hoopis kunstnike hingeelule ja kallutatud meediale.

Kunstniku arvates aetakse poliitilist kiusu

Korteriühistu on viimasel viiel aastal korduvalt Lallile ettekirjutusi teinud ja kümneid kordi Tallinna kesklinna valitsusse pöördunud, nõudes, et see oma rentniku korrale kutsuks, kuid tulemusteta. Samuti pole abi olnud mupo ja politsei poole pöördumisest, kurdavad majanaabrid.

«Neeme Lall annab meile väga sirgjooneliselt teada, et meie ei saa tema vastu kunagi, meil ei ole mingit võimalust kaevata, sest temal on seljatagune, mis annab talle alati õiguse. Me oleme ausalt öeldes oma olukorras meeleheitel – see on ju meie kodu ja meie elukeskkond!» ahastas üks neist. Lall ise eitab selliseid süüdistusi. «Ei! Ma ei ole seda kindlasti öelnud! Minu selja taga ei seisa mitte keegi,» rõhutas ta.

Kunstnik tõi ka välja, et oma otseste naabritega on ta alati väga hästi läbi saanud. «Mul on ideaalsed suhted oma naabritega, kes elavad minu peal ja kõrval,» ütles ta. Seda kinnitas majas 16 aastat elanud Kairi Viik, kelle sõnul aitab naabrimees Lall tal raskeid kotte üles tassida ja pole sugugi konfliktne inimene. See, et mees on hõivanud ühiskasutuses olevaid ruume, teda ei häiri. «Mul on endal piisavalt suur korter, ma ei käi neis,» muigas Viik.

Ülejäänud kolm Postimehega rääkinud majaelanikku on Lalli tegevusest aga väga häiritud. «Inimeste üldine seisukoht on, et me tahame hoida ja hooldada oma maja ning saada selle korda, aga kas me peame siduma oma raha väga kallite laenudega, kui me kogu aeg riskime, et kui üks sein on värvitud, siis järgmine kuu on see naelu ja kruvisid täis?» küsis üks neist. «Me tunneme ennast väga-väga jõuetult.»

Kunstnik väidab aga, et korteriühistus olevad väliseestlased on parempoolse maailmavaatega ja lihtsalt kiusavad teda taga. «Sellest hetkest peale, kui ma oma ühiskondlikud hoiakud vasakpoolsena määratlesin – see oli neli aastat tagasi – see aktiveerus,» ütles ta. «Need on niinimetatud Eesti natsid, terve see seltskond. Seal taga on ainult ja ainult poliitilised jõud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles