Elektriautod võivad saada õiguse kasutada ühissõidukirada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühissõidukirada Estonia puiesteel.
Ühissõidukirada Estonia puiesteel. Foto: Peeter Langovits

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium saatis eile kooskõlastusele liiklusseaduse muudatusettepanekud, mille kohaselt lubatakse ühissõidukirada kasutada täiselektrilise veoajamiga autodel.


Täiselektrilise veoajamiga elektrisõidukid on autod, mille veoajamit veab ainult ja alaliselt elektrimootor sisepõlemismootori abita. Täiselektrilisteks sõidukiteks ei loeta hübriidsõidukeid, mille puhul on samuti kasutusel elektrimootor ning elektrivõrgust laetav aku, kuid lisaks sellele kasutatakse sisepõlemismootorit.

Elektrisõidukite ühissõidukirajale lubamise eesmärgiks on soodustada ning eelistada elektrisõidukite kasutusele võtmist, mis omakorda tagab puhtama ning madalama müratasemega linnakeskkonna.

«Ettepaneku vastavaks muudatuseks liiklusseaduses tegi sihtasutus KredEx, kes on Elmo programmi raames rajanud Eestit katva kiirlaadimisvõrgustiku, avanud Ahhaa-s elektriautode demokeskuse ja käivitanud Tallinnas ning Tartus elektriautode lühirenditeenuse. Samuti toetab KredEx Elmo programmi raames elektriautode ja laetavate hübriidide ostmist kuni 50 protsendi ulatuses,» rääkis KredExi kommunikatsioonijuht Tarmo Seliste.

KredExile on tema sõnul esitatud 269 taotlust elektriauto ostutoetuse saamiseks. Elektriautosid ostetakse Eestis kasvavas tempos, mida kinnitab asjaolu, et 159 taotlust on esitatud käesoleva aasta jooksul. 234 ostetud autost on 110 ostnud eraisikud ja 124 juriidilised isikud.

Eesti elektromobiilsuse programm Elmo on Eesti valitsuse ja Mitsubishi Corporationi koostöös käivitatud programm energiatõhusate ja keskkonnasäästlike elektriautode ja laetavate hübriidide kasutusele võtmise toetamiseks. Programmi viivad ellu majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, sotsiaalministeerium ja KredEx.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles