Vaata filmi Tallinna kodututest!

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaltöö keskuses valmis ligi pooletunnine dokfilm koduta inimestest ja nende aitamise võimalustest.
Sotsiaaltöö keskuses valmis ligi pooletunnine dokfilm koduta inimestest ja nende aitamise võimalustest. Foto: Kaader filmist

Koduta inimesed Tallinnas from Minufilm on Vimeo.

Tallinna Sotsiaaltöö Keskuses on valminud pooletunnine dokumentaalfilm «Koduta inimesed Tallinnas», mis selgitab kodutuse olemust, koduta inimeste olukorda ja selle parandamise võimalusi.


Sotsiaal- ja tervishoiuameti hallatava Tallinna Sotsiaaltöö Keskuse põhitegevuseks on inimestele iseseisvat toimetulekut suurendavate või selle säilitamist toetavate teenuste osutamine.

Filmi stsenarist ja režissöör on Sotsiaaltöö Keskuse juhataja Kersti Põldemaa, operaator Virko Veskoja, muusika autor Are Jaama. Võtted tehti keskuse öömajades ja varjupaikades, filmis on ka mõned lavastatud stseenid ning kasutatud on üldüritustel tehtud kaadreid.

«Filmi eesmärgiks on selgitada nii neile sotsiaaltöötajatele, kel puudub kogemus töös koduta inimestega kui laiemale üldsusele kodutust kui sotsiaalset probleemi ja näidata neid võimalusi, mis Tallinnas on loodud selle probleemi leevendamiseks,» rääkis Põldemaa.

Filmi ajendiks oli tema sõnul see, et keskuses poolteist aastat tagasi valminud ulatuslik uuring kodutusest äratas suurt tähelepanu. «Kodutus on kogu ühiskonna probleem, millele on vaja rohkem tähelepanu pöörata. Me peame saama teada, mis seda põhjustab, milline on kodutuse kestvuse põhjus ja kuidas sellega tegeleda,» lausus režissöör.

Põldemaa sõnul on tekkinud kurb tendents, et nendel inimestel, kes on sellesse keerulisse situatsiooni sattunud, on mõtteviisis toimunud selline pööre, et keegi peabki neile kõik andma. Et kõik asjad peavad kuskilt tulema ja keegi peab nende eest hoolitsema. Nii näiteks kuulutab üks kodutu filmis, et soovib endale linnalt sotsiaalkorterit. Küsimusele, et kes selle eest maksma peaks, vastab ta veendunult, et seesama linna, kes talle korteri annab.

«Sotsiaaltöötajatena peame ka seda tendentsi muutma. Me ei saa inimestelt ära võtta väiksematki vastutust ja jätta talle arvamist, et tema hädades on süüdi teised. Üks kõik kui nõrk on inimese toimetulekuvõime, me ei saa talt ära võtta vastutust olla inimene,» ütles Põldemaa.

«See on film, mida võiks näidata laiemalt,» lausus sotsiaalvaldkonda juhtiv abilinnapea Merike Martinson pärast filmi esilinastust. «Filmist jäi kõlama mõte, et oleks vaja odavaid sotsiaalkortereid, mida need inimesed suudaksid pidada, kes on kodutuks olemise kadalipu läbi käinud. Järgmine samm oleks sotsiaalkodu, sest esialgu need inimesed vajavad kõrvalt tuge,» arvas abilinnapea.

«Sotsiaalkodu on üks lüli, mis peaks tingimata olema. Sest osa inimesi ei vaja enam majutusüksusi ja nad saaksid teatud iseseisvusega hakkama. See oleks ühiskonnale vähem koormav ja need inimesed tunneksid ennast kindlasti paremini, kui nad ei pea olema hoolekandeteenusel,» kinnitas ka Põldemaa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles