Korstnapühkija kuju avamisel olid kohal ehtsad korstnapühkijad

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tauno Kangro tehtud ja kõrvalasuva Savoy Boutique Hotelli rahastatud lõbusat korstnapühkijat kujutav skulptuuri avamisel olid lisaks rahvahulgale kohal ehtsad korstnapühkijad, keda nööbist katsuda.

Iidne vanalinn sai uue väärika elaniku, keda pole võimalik märkamata jätta, ütles linnapea Edgar Savisaar täna Tallinna päeval skulptuuri «Korstnapühkija» avamisel.

«Korstnapühkija nööbi katsumine toob õnne ning linnas, kus tegutseb palju korstnapühkijaid, elavad õnnelikud inimesed,» ütles Savisaar. «Nende pliidid ja ahjud tõmbavad hästi ning suits ei pane silmi kipitama, paljude linnaelanike hingerahu ja hea käekäik sõltub ka korstna ja küttekolde korrasolekust.»

Linnapea sõnul on Tallinn arenev, kuid samas ka iidne linn ning korstnapühkija vanalinna tänaval on sama sümboolne nagu Vana Toomas raekoja tornis või Paks Margareta mereväravas.

«Enamik korstnapühkijatest on töö tõttu väga liikuvad ning inimestel, kes võtnud pähe mõtte muheda mehega kohtudes oma perele õnnelikku tulevikku paluda, on raske neile järele jõuda,» põhjendas Savisaar skulptuuris kujutatava valikut. Lisaks silmarõõmu pakkumisele ja linnapildi rikastamisele on selle skulptuuri üheks eesmärgiks tagada korstnapühkija nööbi katsumise võimalusega kõigi salasoovide täitumine.

Karjavärava väljakule üles seatud Õnnelik Korstnapühkija esindab linna külalislahkust ja linlaste töökust. «Ta on üks meie seast, sellepärast polegi ta tõusnud kõrgele poodiumile, vaid jäänud munakivisillutisele, andes vaatamata hinnalisele materjalile, millest kunstnik ta valas, mõista, et tema end uhkeks ei pea,» lausus Savisaar. «Soovin, et Tallinna korstnapühkija saaks sama tuntuks kui Väike merineitsi Kopenhaagenis või Pissiv poiss Brüsselis.»

Tauno Kangro tehtud pronksskulptuuri valmimist rahastas kõrvalasuv Savoy Boutique Hotel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles