Savisaar tulistab: keegi ei taha trolle ära kaotada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trollibussid Kaubamaja peatuses.
Trollibussid Kaubamaja peatuses. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kinnitas, et linn ei kavatse trolliliiklust ära kaotada, kuigi tema alluvad on sel nädalal kinnitanud vastupidist.


Savisaar ütles eile Tallinna TV saates «TeleTallinn. Linnapea tund» vaatajate küsimustele vastates, et linnavõimul pole plaanis trolliliiklust ära kaotada. «Ma panen tähele, et viimastel päevadel on meedias olnud juttu, nagu me tahaksime trollid ära kaotada. Mitte keegi ei taha trolle ära kaotada. Kui räägiti millegi ära kaotamisest, siis oli jutt nendest vanadest trollidest. Me tahame kaasaegseid ja moodsaid trolle, jutt ei ole trolliliikluse ärakaotamisest. Seda me ei ole kunagi rääkinud,» rääkis Savisaar telesaates.

Savisaare jutt on risti vastupidine tema parteikaaslastest alluvate omale. Pealinna ühistranspordi eest hoolitseva Tallinna Linnatranspordi ASi juht Enno Tamm on veendunud, et praegustel trollidel tulevikku pole. «Ainult kontaktvõrgust sõltuvad trollid on linnaliiklusele koormaks. Elektrikatkestuse või mõne avarii korral on trolliliiklus hetkega häiritud. Kui trolli asemel sõidaks buss, hübriidbuss või elektribuss, saaks selline sõiduk avarii korral takistusest mööduda,» ütles Tamm hiljuti Tallinncityle.

Kuna klassikaline troll on Tamme sõnul maailmas aasta-aastalt üha marginaalsem nähtus, on ka trolli mõiste hakanud teisenema. «Peamine tunnus on jätkuvalt keskkonnasõbralikkus. Keskkonnasõbralik võib olla aga ka biogaasi- või hübriidbuss,» viitas Tamm tõenäolistele järeltulijatele Tallinna trolliliinidel.

Siiski leidis Tamm, et elektritranspordi osakaal Tallinna liikluses ei tohi väheneda. «Proportsioon peab jääma samaks ja oma osa tulevikus kasvatama, kas trammi või uut tüüpi trolli osakaalu tõusuga, see sõltub paljudest asjadest. Kindlasti ei tohi elektritranspordi osakaal võrreldes diiseltranspordiga väheneda,» kinnitas Tamm.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas ütles aga, et ka linnavalitsus on seda meelt. Suund alternatiivide otsimisele on võetud Aasa sõnul sel põhjusel, et tänane süsteem, kus trollibuss sõltub sada protsenti kontaktliinist, on möödunud põlvkonna lahendus.

«Me otsime jätkuvalt erinevaid lahendusi. Biogaas on linnale vägagi huvipakkuv. Kuigi Tallinna linnas oleks maksimaalselt võimalik biogaasil sõitma panna suurusjärgus paarkümmend bussi. Veepuhastusjaamast oleks võimalik saada biogaasi. Selle projektiga me täiesti tõsiselt tegeleme,» on Aas Tallinncityle öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles