Noortevolikogu soovib koolide liitmisel individuaalset lähenemist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Südalinna kool.
Tallinna Südalinna kool. Foto: Peeter Langovits

Tallinna noortevolikogu leiab, et koolivõrgu parandamine on vajalik, kuid koolide liitmisel tuleb iga juhtumit vaadelda eraldi.


Noortevolikogu toetab koolide liitmist, kui kahe kooli liitmisel on tulemuseks õpilastele paremad tingimused tugeva hariduse omandamiseks.

«Koolid vajavad pidevalt korrashoidu, arvete ja juhtkonnale palkade maksmist. 700 lapsele mõeldud, kuid alla 400 õpilasega kooli ülalpidamine on ebaratsionaalne, kui kõigest vähem kui kilomeetri kaugusel on kool, kus õpilased peavad ületäituvuse tõttu koolis käima mitmes vahetuses,» kommenteeris noortevolikogu hariduskomisjoni esimees Ilja Samoilov Tallinna ühisgümnaasiumi ja Südalinna kooli näitel.

«Me peame lähtuma õpilastele kvaliteetse ja mitmekülgse hariduse tagamisest. Iga koolide liitumise juhtumi puhul tuleb arutleda, kas tulemuseks on kvaliteedi tõus või langus ning kas õpilased pikemas perspektiivis sellest rohkem võidavad või kaotavad,» märkis Samoilov.

Noortevolikogu esimees Kea Kruuse mõistab kooliperede emotsionaalsust, sest kõhklusi on nii turvalise koolitee, liidetud kooli pakutava haridustaseme kui ka õpetajate ning juhtkondade saatuse osas.

«Linn peab andma lastevanematele kindluse, et koolide liitumine aitab tagada nende lastele rohkem võimalusi, paremad õpitingimused ja kvaliteetsema õppekorralduse. Kaks liituvat kooli peavad omavahel sobima,» ütles Kruuse.

Noortevolikogu on enamiku linna plaanitud koolide liitmise poolt, kuid näeb probleemi Sikupilli gümnaasiumi ja Kadrioru Saksa gümnaasiumi suures erinevuses. Kadrioru Saksa gümnaasium on kõige vanem saksa keele õppesuunaga kool Eestis, mida ei saa ülepeakaela liita tavaõppesuunaga kooliga.

«Linna koolivõrgu probleeme ei lahenda ühelt poolt riigi, teiselt poolt linna süüdistamine. Meil on koolid, mille parema õppetöö tagamiseks on vaja arutada läbi nii liitmine kui ka teised lahendused, näiteks kooli sisseastujate arvu piiramine ja suunamine teistesse koolidesse, kus õpilaste arv on liiga väike. Küll aga võib sellise mõtiskluse järel selguda, et koolide liitumisel on mitmeid eeliseid» lausus Kruuse.

Tallinna linna noortevolikogu on 21 noorest koosnev osaluskogu, mille eesmärgiks on Tallinna noorte huvide esindamine ja kaitsmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles