Vitsut: istungikorra muudatus ei ole opositsiooni vaigistamiseks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vitsut.
Toomas Vitsut. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut andis sisse eelnõu volikogu töökorra muutmiseks, millega istungite algul toimuvad sõnavõtud viiakse päevakorras kõige viimaseks.

Vitsut põhjendas tänahommikuses Kuku raadio intervjuus otsust eesmärgiga muuta volikogu istungite töö sisulisemaks.

«Küsimus on mõistlikus töö korralduses. Praegu on selliselt, et volikogu liikmed ja ka linnavalitsuse liikmed saavad istungi allgul võtta viis minutit sõna. Sõna saab viieks minutiks võtta ka istungipunktide arutamisajaks. Antud eelnõuga on kavas viia need sõnavõtud volinike ja linnavalitsuse liikmete istungi algusest lõppu. Kavas sellepärast, et praegu on kujunenud niimoodi, et need sõnavõtud on saanud istungil olulisemaks osaks, kui päevakorrapunktide või sisuliste küsimuste arutamine,» ütleb Vitsut.

Eilsel volikogu istungil kulus Vitsuti sõnul sõnavõttudeks poolteist tundi. «Pärast pooleteisetunnist sõnavõtjate vooru on paljud volinikud väsinud ja lahkuvad istungilt. Eriti hõredaks jäävad seejuures opositsiooniread,» tõi Vitsut välja veel ühe põhjenduse.

«Minu soov on see, et volinikud osaleksid aktiivselt eelnõude arutamisel. Kui neil pärast seda jääb veel jõudu üle sõna võtta ja teistel teemadel rääkida, siis edaspidi on seda võimalik teha istungi lõpus,» märkis Vitsut.

Tallinna linna halduskogus on seesugune muudatus juba tehtud, teab Vitsut, kus 2009. aastast seesugune kord kehtima hakkas. «Teatud mõttes me jälgimegi halduskogude eeskuju. Sellest on aru saadud ka Riigikogus, et kui iga istung algaks sõnavõttudega, jääks sisuline arutelu teisejärguliseks. Riigikogus on sõnavõttudeks võetud eraldi päev,» ütles Vitsut.

Ajakirjaniku küsimusele, kas sõnavõtud mitte ei kaota sellise korraga oma tähtsust, vastas Vitsut, et selliseks arvamuseks pole mingit alust. «Kardetakse, et need kaovad ära ja ei jõua meediasse. Ma ei usu seda - kui jutus on iva, siis ei lähe sõnavõtust midagi kaduma,» on Vitsut veendunud.

Opositsioonil suud sellega kinni ei panda, kinnitab Vitsut. «Sõna saab endiselt võtta päevakorrapunktide arutelude juures. Keegi ei ütle neile ette, mida nad seal ütlema peavad. Tõsi, olen küll teinud märkusi, kui asi on läinud ebaviisakaks või on hakatud viha õhutama. Rääkimise võimalus säilub, lihtsalt nüüd on see korraldatud teistmoodi. Õigemini - pärast seda loomulikult, kui volikogu seda ettepanekut toetab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles