Konkursid Tallinna tippkoolides: ühele kohale pürib üle kümne põnni

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on GAGi peahoone.
Pildil on GAGi peahoone. Foto: Andres Teiss

Tallinna tippkoolides lõpevad sel nädalal 1. klassi sisseastumiskonkursid - ühele kohale kandideerib üle kümne põnni. Tänavu on Tallinna munitsipaal-, era- ja riigikoolide esimestesse klassidesse astumas ligi 4650 last.

Kõikidele Tallinna lastele on kindlustatud õppekoht ühes elukohajärgses koolis. Soovi korral saab kandideerida ka ülelinnalise vastuvõtuga koolidesse - Tallinna inglise kolledži, Tallinna juudi kooli, Tallinna prantsuse lütseumi, Tallinna reaalkooli, Tallinna Tõnismäe reaalkooli ja Vanalinna Hariduskolleegiumi. Veel neljas koolis - Gustav Adolfi Gümnaasiumis, Tallinna 21. Koolis, Tallinna Saksa Gümnaasiumis ja Tallinna Linnamäe vene lütseumis komplekteeritakse vaid üks ülelinnalise vastuvõtuga klass. Koolides tuleb läbida sisseastumiskatsed, mis koosnevad praktilistest töödest ja vestlusest. Esimesed klassid komplekteeritakse veebruari jooksul.

Avaldusi võsukese õppima asumiseks Tallinna 21. kooli 1. klassi laekus tänavu 378 lapsevanemalt. Vastu võetakse 28 last, mis teeb konkursi suuruseks 13,5 õpilast ühele kohale. «Tase oli kõrgem kui mullu,  pea kümne lapse tulemust hinnati maksimumi ehk 50 punktiga,» rääkis direktor Naida Toomingas.

Gustav Adolfi gümnaasiumis soovis tänavu esimeses klassis õpinguid alustada 338 last, mis teeb konkursiks 12 last kohale, sealgi võetakse vastu 28 last. Sisseastujate rekord vanalinnas asuvas tippkoolis on olnud 14 last ühele kohale. «Sisseastujate tase oli väga hea, lapsed olid tublid, kolm tulevast õpilast said sisseastumiseksamil maksimumpunktid,» rääkis Gustav Adolfi gümnaasiumi põhikooliosa õppejuht Tiivi Pikhof.

Tallinna reaalkoolis oli konkurss väiksem, ent kohtigi rohkem: 64 kohale pürgis üle 600 katsetaja, mis teeb konkursi suuruseks 11 last kohale. Tallinna prantsuse lütseumi esimesse klassi võetakse samuti vastu 64 last, seal oli konkursi suuruseks 3,5 last ühele kohale, mis kooli direktori Lauri Leesi sõnul on tavapärane. «Eks see arv aastate lõikes ehk natuke kõigub, kuid tegelikult on see tavaline konkurss. Lapsed olid hästi ettevalmistunud, tüdrukud natuke tublimad,» hindas ta.

Tallinna inglise kolledži 1. klassi soovis tänavu astuda 507 last. 1.-15. märtsini saavad vanemad esitada Tallinna haridusametile taotluse tänavu 1. septembril  esimesse klassi astuvale lapsele elukohajärgse kooli määramiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles