Lugeja küsib: miks valis Tallinn poristele tänavatele nii heledad bussid?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe Tallinncity portaali poole pöördus Tallinna ühistranspordi kasutaja, kelle sõnul on uus linnaliinibussidel kasutatav kujundus sobimatu meie poristele tänavatele ja üldisemalt talvisesse kliimasse. Lugeja murele vastas Tallinna transpordiameti juht.

«Miks valiti kujunduskavanditest just selline kujundus, mis busside pinnast suure osa lumivalgeks jätab ning seetõttu talvisel ajal ühissõidukitest väga määrdunud mulje jätab? Praegu on tänavad kuivad ja puhtad, aga kui sajab lörtsi või lund ning teed on soola täis, muutuvad need bussid kohutavalt mustaks. Vanema kujundusega bussid sellist muljet ei jäta,» leiab lugeja.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo selgitas uue kujundusega seonduvat järgmiselt:

Sõidukite kujundus tuleneb Tallinna transpordi identiteedijuhisest. Valge värv on Tallinna transpordi infokandjate ja sõidukite taustavärviks valitud kindlal põhjusel, mis ka talviste Eesti ilmoludega arvestab - nimelt on õhtuses hämaruses kõige kontrastsem, nähtavam ja taustana loetavam just valge värvipind, sest peegeldab valgust kõige paremini. Tänu sellele on sõiduk liikluses nähtavam ning valgele pinnale kleebitud info (garaažinumber ja logo) loetavam. Ühtlasi peaks suur valge pind hoidma kuumal Eesti suvel sõidukite temperatuuri pisut madalama. Suure valge aluspinna ja erksa värvi kombinatsiooni kasutavad näiteks rahvusvaheliselt ka alarmsõidukid.

Mis puudutab valge määrdumist, siis selle üle olid meil sõidukite disainiprotsessis aktiivselt osaledes pikad arutelud. Intuitiivselt tundub ikka, et valge on just see kõige määrduvam värv - tegelikult määrduvad aga kõik värvid ühtmoodi. Valge eeliseks on aga see, et suure peegelduvuse tõttu ei paista sõiduki pinnalt välja ajapikku tekkivad pisikriimud ning värv on ka pesukindlam ja seeläbi sõiduki kere paremini puhas hoitav.

Busside valgeks värvitooniks on valitud värv nimega Traffic White, mis on just liikluskeskkonda sobilik madala pleekivuse ja vähese pesukuluvusega värvitoon. Kindel põhimõte on alati olnud ja vastav nõue ka sõitjateveo lepingus, et kõik sõidukid peavad olema liinile minnes puhtad. Seega võib öelda, et uue kujunduse tõttu sõidukite pesemiskulu või -vajadus suurenenud ei ole.

Oleme saanud uue kujunduse osas valdavalt positiivset tagasisidet nii valdkonnaspetsialistidelt (võidetud Design Management Award) kui ka kodanikelt, kes on pidanud uute busside kujundust võrreldes eelnevatega kaasaegsemaks, värskemaks ning porise ilmaga helgemaks ja säravamaks. Ettepanekud ja küsimused on aga alati väga oodatud, sest eesmärgiks on Tallinna Transport muuta veelgi kasutajasõbralikumaks ja mugavamaks avalikuks teenuseks.

Varem soetatud uusi MAN linnaliinibusse, milllele paigaldati tehases vana Tallinna transpordi identiteeti järgiv kujundus, uuele kujundusele üle ei viida. See pole lihtsalt majanduslikult otstarbekas. Sama kehtib ka vanemate busside ja trolli- ning trammipargi kohta. Küll aga lähevad uuele kujundusele üle kõik uued ühissõidukid, mis edaspidi Tallinnasse saabuvad, kaasa arvatud uued trammid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles