Fotod: Ühendkuningriigi sõdurid panid Vabadussõja võidusambale pärja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna panid Eesti Vabariigi 96. aastapäeva paraadil osalevad Ühendkuningriigi armee sõdurid pärja Vabadussõja võidusamba jalamile.


Ühendkuningriigi Grenaderide kaardiväerügemendi teise pataljoni Nijmegeni kompanii sõdurid saabusid Eestisse eile hilisõhtul ning osalesid täna pärjapanekutseremoonial Tallinnas koos kaitseväe juhataja kindramajor Riho Terrase ja Ühendkuningriigi suursaadiku Chris Holtbyga. Pärja panekule eelnes tseremoniaalne marssimine Vabaduse väljakul, teatas kaitseväe peastaap.

«Meile on see suur au ja eriline eesõigus marssida Eestis õlg-õla kõrval oma liitlastega, et sellisel viisil Eesti Vabariigi aastapäeva ja Briti-Eesti kaitsekoostööd austada,» ütles Nijmegeni kompanii ülem major Neil Strachan.

Briti suursaadik Eestis Chris Holtby sõnul on Grenaderide kaardiväerügemendi üksuse osalemine Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamise üritustel üks viise, kuidas Ühendkuningriik saab näidata sügavat austust ja tänu Eesti inimestele ja kaitseväele selle eest, mida kaks riiki on saavutanud tiheda koostöö raames Afganistanis. «Eesti on Ühendkuningriigi jaoks üks kõige lähematest kaitsekoostöö partneritest ja see partnerlus jätkub kindlasti ka tulevikus,» ütles ta.

Sama rügemendi esimese pataljoni sõdurid teenisid 2009. aastal koos Eesti jalaväelastega Afganistanis Helmandi provintsis.

Tuleval paraadil Pärnus esindavad Ühendkuningriike 23 kaitseväelast Grenaderide kaardiväerügemendist. See üksus on teeninud nii Iraagis kui Afganistanis, aga ka kuninglike residentside valveüksusena.

Paraadil marssiva rügemendi teise pataljoni Nijmegeni kompanii sõdurid paiknevad Wellingtoni kasarmutes Londonis ning nende peamine ülesanne on osaleda Ühendkuningriigi riiklikel tseremooniatel. Neid saab tavaliselt näha Buckinghami palee, Windsori lossi ja Londoni Toweri juures, aga ka Tema Majesteedi kuninganna Elizabeth II sünnipäevatseremoonial.

Grenaderide kaardiväerügement asutati 1656. aastal. Lisaks tseremoniaalülesannete täitmisele valmistub ja treenib üksus regulaarselt ka sõjalisteks ülesanneteks.

24. veebruaril Pärnus toimuv Eesti Vabariigi 96. aastapäeva paraad on taasiseseisvumisaja suurim ning esimest korda osalevad paraadil liitlaste üksused - Ühendkuningriik on esindatud rühmaga, Ameerika Ühendriigid, Läti, Leedu ja Taani Kuningriik liputoimkondadega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles