Energia avastuskeskuse remont hakkab lõpule jõudma

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Energia avastuskeskuse maja sai täna 101aastaseks. Tallinncity käis sel puhul vaatama, kuidas edeneb hoone remont.


24. märtsil 1913 hakkasid esimesed tarbijad Põhja puiesteel asuvast elektrijaamast elektrit saama. 24. märtsil 2014 on hoone renoveerimine enam-vähem lõppenud.

Energia avastuskeskuse direktori Kertu Saksa sõnul viimistletakse praegu vanaaegseid eksponaate ja planetaariumi ning osa ekspositsioonist on juba kohale toimetatud. «Ootame ainult, kuni epopõrandad on täiesti valmis, siis saame hakata eksponaate paika panema. Külastajatele avame uksed 13. Juunil,» ütles Saks.

Kokku saab majas olema 130 interaktiivset eksponaati, pluss vanaaegsed elektrijaama ajast pärit eksponaadid. Esimese korruse suures saalis on täiesti terve ja töökorras sildkraana, mis on pärit 1929. aastast. «1941. aastal lasksid venelased sakslaste eest ära minnes elektrijaama õhku. Praegu me ei teagi täpselt, kas see sildkraana viidi siit vahepeal ära või ta säiliski siin tervena. Paljud asjad viidi siit sõja eest peitu,» rääkis Saks.

Sildkraanale on peale kirjutatud: tõstevõime 15 tonni. Tegelikult pidada kraana aga isegi 25 tonniga hakkama saada. Selle abil on vahetatud majas olevaid läbi kolme korruse ulatuvaid generaatoreid. Generaatorid töötasid 1979. aastani, kui sellest majast veel Tallinnale elektrit anti.

Kunagise elektrijaama peasaalis on niinimetatud lülilava, kus toimus lülitamine ja saadeti erinevatesse kohtadesse elektrit. Laval on pommitamisest säilinud eestiaegne kahhelpõrand. Alguses oli selline kogu elektrijaamas. Lülilava üks sein on kaetud releedega ja tulevikus saab sellest teadusteatri lava, kus hakatakse katseid tegema.

Energia avastuskeskuse külastaja satub majja sisenedes suurest saalist korruse võrra allapoole, kus asuvad garderoob ja kohvik ja kus on näha ka planetaariumi ülemist osa. Planetaarium ise ulatub läbi kahe korruse. Juba enne garderoobi jõudmist saab näha planetaariumi seinale projitseeritavaid filme.

Remondi käigus tehti korda ka maja tagumine osa, mis seisis alates 1979. aastast kasutuseta. Selles majaosas on ka 1930. aastatel paigaldatud lift, mille kordategemises selles ehitusetapis raha ei jätku. Ülemisel korrusel lifti taga ootab oma aega ka nõukogude ajal hoone fassaadi ehtinud kell, mis vajab samuti kordategemist.

Siinsed ruumid aga tehakse korda ning neid saab kasutada laboratoorsete tundide jaoks mõeldud klassiruumidega või seminaride ja konverentside korraldamiseks. Kolmanda korruse tualettruumi aknast aga avaneb äga uhke vaade vanalinnale.

Maja renoveerib Restor, kelle tööga on direktor väga rahul. «Nad on väga palju igasugustele nüanssidele tähelepanu pööranud. Näiteks nad leidsid siit tsaariaegseid radiaatoreid, restaureerisid need ära ja panid meie kontori poolele üles. Kontori poole peal aga leidsid nad nõukogudeaegse kilpparketi alt eestiaegse parketi ja tegid selle korda,» rääkis Saks.

Energia avastuskeskus avatakse külastajatele 13. juunil ja ta on pikalt avatud kogu järgneva nädalavahetus, et kõik huvilised saaksid seal kohe ära käia.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles