Minister vähendas vabaõhumuuseumi alal muinsuskaitsepiiranguid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liberty mõisakompleks Rocca al Mares, millest saab presidendi uus residents.
Liberty mõisakompleks Rocca al Mares, millest saab presidendi uus residents. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kultuuriminister vähendas märtsi lõpus allkirjastatud määrusega muinsuskaitsepiiranguid Eesti vabaõhumuuseumi alal, sealhulgas Liberty suvemõisa kompleksis, kuhu plaanitakse ehitada järgmise presidendi residents, kirjutab Õhtuleht.

Muinsuskaitseameti arhitektuurimälestiste peainspektor Triin Talk ütles ajalehele, et kui varem oli kogu muuseumimaa mälestis, siis nüüd sai see kaitse alt ära ning enam ei tule eksponaathoonete ümberehitusi muinsuskaitsega kooskõlastada. Kultuuriminister määras tema sõnul muinsuskaitseseaduse alusel kultuurimälestiseks vaid neli hoonet ja neid ümbritsevad alad: Rocca al Mare suvemõisa Šveitsi maja ning Liberty suvemõisa Egon Kochi, Egbert Kochi suvilad ja Daheimi maja.

Liberty mõisakompleksis on säilinud üheksa ajaloolist ehitist. «Liberty suvemõisa kinnistul paiknevad ajaloolised abihooned on väärtuslikud kompleksi osadena, kuid neil puuduvad iseseisva mälestise tunnused. Need hooned jäävad Liberty suvemõisa kompleksi mälestiste ühisesse kaitsevööndisse väärtuslike struktuurielementidena,» täpsustas kultuuriminister määruses.

Vabaõhumuuseum andis mõisa sel aastal üle Riigi Kinnisvara ASile, kelle ülesandeks jääb ehitada mõisast presidendi residents. Hoonete renoveerimine läheks eri hinnangutel maksma vähemalt neli miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles