Tallinn vaidlustab kooliremonte takistava raamatupidamise juhendi riigikohtus

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna 32. Keskkooli remont oli üks neist, mida tehti läbi erafirma.
Tallinna 32. Keskkooli remont oli üks neist, mida tehti läbi erafirma. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinn linnavõim kavatseb riigikohtus vaidlustada hiljuti heaks kiidetud raamatupidamise uue eeskirja, mis ähvardab pealinna võla kergitada kõrgemale seadusega lubatud piirist.

Linnavõimu hinnangul on põhiseadusega vastuolus rahandusministeeriumi juures koos raamatupidamise toimkonna uus juhend, mis hakkab kehtima 1. jaanuarist ning muudab linna võlgadeks kallid kooliremondid, mida Tallinn teeb läbi erafirmade.

Linn on sõlminud lepingud kümne kooli remondiks kahe erafirmaga, kelle kätte koolihooned on läinud ja kelle käest linn ostab majad 30 aasta vältel igakuiste maksetega tagasi. Seejuures neelavad tagasimaksed aastate vältel kokku mitmeid miljardeid kroone.

Seni kehtiva korra kohaselt ei läinud tagasimaksed linna võlakoormuse alla. Linn kavandab praegu uut hanget järgmiste koolide remontimiseks läbi erafirma.

Linnajuhtide hinnangul on koolide remontimine läbi erafirmade ainus võimalus kehvas korras koolimaju kiirelt korda teha, sest linnaeelarvest nii palju raha eraldada pole võimalik ning laenu takistab võtta seadusega piiratud laenukoormus.

Linnavalitsuse poolt täna heaks kiidetud otsuse peab veel kinnitama linnavolikogu. Eelnõus rõhub linnavõim näiteks sellele, et raamatupidamise toimkonna uus juhend piirab põhjendamatult palju omavalitsuse autonoomiat.

 ARHIIV!Tallinn otsib uusi võimalusi koolide remontimiseks läbi erafirmade

Oht laenukoormust ületada lõikab kaheksa Tallinna kooli  remondiplaanist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles