Vaata, milliste üritustega kostitab pealinlasi Tallinna päev

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinn
Tallinna vanalinn Foto: Peeter Langovits

Tallinna päeval, 15. mail pakuvad pealinna kultuuriasutused ulatuslikku kultuuriprogrammi - huvilised saavad osa võtta jutu- ja joonistamistundidest ning otsimismängudest, osaleda põnevates ekskursioonides, vaadata filme Tallinnast, kuulata huvitavaid seiku kodulinna ajaloost.

Mitmekülgse programmi on koostanud Tallinna keskraamatukogu. Näiteks on võimalik kõikides haruraamatukogudes, raamatukogubussis ja eestikeelse kirjanduse osakonnas lahendada täiskasvanud lugejatele mõeldud Tallinna päeva ristsõna, keskpäeval aga osaleda maastikumängul vanalinnas.

Keskraamatukogu suures saalis (Estonia puiestee 8) näidatakse Tallinna päeva filmiprogrammi, mis haarab selliseid filme nagu «Tallinna saladused» (1967, režissöör Ülo Tambek), «Tallinn» (1962, Vladimir Parvel) ja «Tallinna ajaloost» (1992, Karl Kello).

Üritustega on väljas ka paljud haruraamatukogud: Kadrioru raamatukogus toimub 1.-4. klassi õpilastele jutu- ja joonistamistund «Meie Tallinn», Kalamaja raamatukogus leiab aga aset vanalinna tutvustav ekskursioon ja viktoriin. Kännukuke, Männi ja Sääse raamatukogud korraldavad Männi pargis ühisürituse algklasside õpilastele.

Laagna raamatukogus toimub õpilastele virtuaalne jalutuskäik marsruudil Lasnamäe-Kadriorg-Lasnamäe, kus lapsed peavad üles leidma kõik tähtsamad vaatamisväärsused ja vastama viktoriiniküsimustele. Samas on väljas ka Tallinna ajalugu ja kultuuri tutvustavad raamatuväljapanekud.

Paepealse raamatukogus on Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudi vanemteadur Priit Raudkivi koostanud programmi «Tallinn vanadel filmidel». Seda tutvustab raamatukoguhoidja Anne Oruaas. Pelguranna raamatukogu korraldab ühisürituse Kopli noortekeskusega, kus tutvustatakse Tallinna ajalugu raamatute ja mängude kaudu.

Kõikide Tallinna keskraamatukogu ja haruraamatukogude ürituste kohta vaata täpsemalt siit.

Palju huvitavat sisaldab Tallinna linnamuuseumi Tallinna päeva ürituste kava. Toimub otsimismäng igale vanusele «Muuseum linnas, linn muuseumis», kus terve päeva jooksul saab lasta endast teha ühe kena kostümeeritud foto ja seejärel meisterdada sellele raam. Ekskursioonil «Tiir ümber muuseumi» tutvutakse Vene, Pühavaimu, Pika ja Sulevimäe tänavatega ning Linnamuuseumi peaspetsialist Sulev Mäeväli räägib nende kohta ka põnevaid lugusid.

Osaleda saab ka ühendekskursioonil: Neitsitorn - Kiek in de Kök - Bastionikäigud, seda nii eesti kui vene keeles. Huvilisi oodatakse ka Fotomuuseumisse, kus toimub mäng «Tunne pealinna». Tegemist on äraarvamismänguga pealinna eri kohtadest. Vaadatakse sedagi, kuidas linnapilt on aastate jooksul muutunud ning meenutatakse nende kohtadega seotud sündmusi. Peeter I majamuuseumis toimub töötuba lastele, samuti saab kuulata loengut «Peeter I ja Mustpeade vennaskond».

Tallinna Linnamuuseumi üritustega tutvu lähemalt siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles