Tallinna esimene müraekraan tuleb Mustamäele

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu
Arvo Sarapuu Foto: Toomas Huik

Linna tellimusel paigaldab AS Ecomatic mai keskel Mustamäe liikluse tuiksoonele Lepistiku bussipeatuse juurde esimese müramõõtja, kirjutab ajaleht Pealinn. Müraekraan näitab, kuhu rajada mürabarjääre ning kuhu ei tohiks elumaju ehitada.

«See on koht, kus liiklus on tihe ja kus ka jalakäijaid palju liigub,» põhjendas keskkonnahoiu osakonna juhataja Märt Holtsmann väljaandele linna esimese müraekraani asupaiga valikut. «Arvutiekraan hakkab paiknema bussipeatuses posti otsas ülalpool praegust transporditablood ja näitab mürataseme tõusu reaalajas, nii kui sõidukid mööduvad. 24-tolline ekraan paikneb ilmastikukindlas korpuses ja töötab aasta läbi.»

Ekraanil on näha hetkeline müratase detsibellides. Roheliselt kuvab ekraan normaalse mürataseme vahemikus 0-69 dB, kollaselt kriitilise müra taseme 70-74 dB ja punaselt kõrge mürataseme alates 75 dB-ist. Mõõtesüsteemi andmete salvestamise sageduseks on üks minut ja info saadetakse Tallinna keskkonnaametisse kord päevas.

«Edaspidi saavad oma müramõõtja ka teised mürarohked piirkonnad,» ütles abilinnapea Arvo Sarapuu, kelle sõnul näitab linna mürakaart, et üks mürarikkamaid piirkondi on kesklinn. «See on ka üks põhjus, miks linn tasuta ühistranspordile panustades ning rasketransporti ja autosõite piirates mürarikast liiklust kesklinnast välja saada soovib. On ju õhu puhtuse kõrval sama tähtis võidelda ka üleliigse müra vastu.»

Müramonitor aitab Sarapuu sõnul linna mürataset võrrelda ka teiste Euroopa linnadega ning piiritleda linna müratsoonid ja paigad, kuhu linnaplaneerijail tulevikus eluhooneid rajada ei soovitaks. «Saadud andmed aitavad uusi elumaju rajada just vaikseisse piirkondadesse ja ka paremini tulevasi liiklussõlmi planeerida,» mainis abilinnapea. «Samuti saame nii ülevaate, kuhu paigutada täiendavaid mürakaitseekraane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles