Kruusimäe: miljon Tallinna maksumaksja eurot Kremli käsutuses

Tarmo Kruusimäe
, Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Kruusimäe.
Tarmo Kruusimäe. Foto: Valimised

Tallinna propagandaaparaat on häirinud oma maksurahast lugupidavaid Tallinna elanikke Savisaare võimupäevade algusest alates. Viimasel ajal on linna meediaaparaat aga jõudnud täiesti uuele «tasemele», lisades oma repertuaari lisaks Savisaare kiidulaulule ka uue kangelase – Vladimir Putini.


24. aprilli Stolitsas õigustas ajalehe peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin Krimmi annekteerimist, kirjutades, et Putin juhindus Venemaa riiklikest huvidest ning lisas, et see ongi presidendi otsene kohus. Lisaks nimetas Tšaplõgin Ukrainas toimuvat USA ja Venemaa vaheliseks asjaks, millesse Euroopal ei olevat üldse õigust sekkuda. Toimetaja väited ning väljendid oleks justkui maha kirjutatud Venemaa propagandameedia samasisuliste üllitiste pealt.

Stolitsa, mis on linlaste rahakotil ratsutanud juba aastaid, tuleb kinni panna. Kuigi põhjuseid selleks on veelgi, toon siinkohal ära neli peamist:

1) Stolitsa (nagu ka muu linnameedia) ei ole objektiivne ega tegele linlaste teavitamisega linnaelu kohta, vaid levitab avaliku raha eest Keskerakonna propagandat.

2) Ajalehed Pealinn ja Stolitsa võtavad linna eelarvest igal aastal pea miljon eurot. Kahepeale on tegemist Eesti ühe suurematiraažilise perioodikaväljaandega, mis levib Tallinna maksumaksa raha eest mitte ainult pealinnas, aga tasuta üle kogu riigi.

3) Stolitsa levitab Kremli propagandat ning õhutab linna raha eest rahvuste vahelist vaenu.

4) Pealinna ja Stolitsa kaubamärgid kuuluvad Keskerakonnale ning lehtedes avaldatu teenib erakonna, mitte linlaste huve. Seetõttu olen algatanud ka eelnõu, millega tegin linnavalitsusele ettepaneku nõuda Keskerakonnalt välja ajalehe Pealinn ja Stolitsa väljaandmiskulud.

Aleksandr Tšaplõgin, kelle linnavalitsus määras Stolitsat juhtima 2011. aastal, on olnud meedia huviorbiidis ka varem. 2006. aastal koostas ta Keskerakonna skandaalse trükise Pravo i Pravda, milles nimetati Andrus Ansipit ning Trivimi Velistet uusnatsideks ja avaldati fotomontaaž, milles seati natsisõduriga kokku Andrus Ansip ja Mart Laar.

Tol ajal väitis Tšaplõgin, et trükises avaldatu on kooskõlas tema südametunnistusega. Minu südametunnistus julgeb otse välja öelda, et Tšaplõgin võiks osta üheotsa pileti Venemaale. Sellest võidaks terve Eesti ühiskond. Väljaannet, kus muuhulgas avaldati kiitust Savisaare Venemaa-suunalisele tegevusele, ei ole hukka mõistnud ka Keskerakonna juhid. Sotsioloogid on hinnanud, et selle käiguga asuski Keskerakond avalikult toetama Eestile vaenulikku Kremli poliitikat.

Kui opositsioon päris Stolitsa peatoimetaja valiku kohta aru, väljendas Savisaar, et Tšaplõgin sobib kindlasti Tallinna maksumaksja raha eest väljaantavat lehte juhtima. Põhjenduseks oskas linnapea tuua vaid asjaolu, et kunagi oli Tšaplõgin ka rahvusringhäälingus saadet juhtinud. Muide, kunagi oli ka Putin pisikene KGB ohvitser ja armastav abikaasa oma naisele.

Loomulikult on Eestis – nagu ühes demokraatlikus riigis kombeks – hinnas sõna- ja ajakirjandusvabadus. Informatsioon peab levima, tuleb luua võimalusi kriitikaks ning kõigil on õigus esindada enda huve ja arvamust. Linnameedia peab aga lähtuma linna seisukohtadest, mitte kaubamärgi omaniku koostööleppest ega Ühtse Venemaa suurriiklikest vaadetest.

Venemaa üha agressiivsema propagandaga võitlevad ka meie lõunanaabrid, kes hiljuti lahendasid olukorra resoluutselt. Nii Lätis kui Leedus kehtestati tähtajalised piirangud õigusvastasele telepropagandale. Lätlased keelustasid sõjapropaganda ja rahvustevahelist vaenu levitamise tõttu Rossija-RTR kolmeks kuuks. Vilniuse ringkonna halduskohus peatas sügisel PBK saadete näitamise kolmeks kuuks. Stolitsa sulgemise argumendile lisab täiendavat kaalu, et seda kõige tehakse avalikest vahenditest. Linnameediat kui meediavormi naeruvääristab seal lokkav «kakapronda», määrides omavalitsuste häälekandjaid ning heites varju ka kõigile teistele linna- ja vallalehtedele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles