Euroopa eksperdid arutavad Tallinnas, kuidas renoveerida korterelamuid nii, et kõik korteriomanikud rahule jääks

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja renoveerimine.
Kortermaja renoveerimine. Foto: Toomas Huik

Eesti Korteriühistute Liidu eestvõttel toimub  homme, 12. juunil Tallinnas rahvusvaheline seminar «Õiguslik ja organisatoorne raamistik renoveerimisprotsessi läbiviimisel kortermajades.» Seminarist võtavad osa Euroopa Komisjoni, Itaalia, Saksamaa, Läti, Rootsi ja mõistagi Eesti eksperdid.

Seminaril osaleb ettekandega Eesti ühistute kogemusest ja õiguslikust raamistikust kortermajade renoveerimisel EKÜL juhatuse esimees Andres Jaadla. «Eesti korteriühistuid tuuakse Euroopas tihti eeskujuks ning mitmed endised Ida-Euroopa riigid, kaasa arvatud Venemaa, Valgevene ja Ukraina, soovivad meilt õppida,» rääkis Jaadla. «Samas on renoveerimise läbiviimise protsessi organiseerimisel meil endil veel palju õppida Skandinaaviamaadelt ja vanematelt Euroopa riikidelt. Omanike erinevad huvid ja sellest tulenevad raskused renoveerimiseks vajalike kokkulepete sõlmimisel on täna oluliseks küsimuseks kõigis riikides, kus suurem osa elanikkonnast on ka oma eluaseme omanikud,» selgitas Jaadla.

Seminaril on kõne all näiteks Eesti korterelamute rekonstrueerimistoetuse senised tulemused ning toetuse põhitingimused perioodil 2014-2020, aga ka uue ehitusseaduse mõju korteriühistutele. Omanike huvide lahknevusest tulenevad küsimused kortermajades võtab vaatluse alla Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskuse esindaja dr Marina Economidou, Läti ühistute kogemusest ja õiguslikust raamistikust kortermajade renoveerimisel kõneleb Läti Korteriühistute Assotsiatsiooni juhatuse liige Sergej Sidorko ning samal teemal annab Eesti kohta ülevaate Andres Jaadla.

Seminar leiab aset rahvusvahelise koostööprojekti Power House Nearly Zero Energy Challenge (www.powerhouseeurope.eu) raames, mis katab oma tegevusraadiuselt suurt osa Euroopa Liidust. Eestis esindab koostöövõrgustikus Eesti Korteriühistute Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles