Telliskivi suurel tänavatoidupeol pistavad burger ja kebab rinda Eesti rahvustoiduga

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gurmeepäev Telliskivi loomelinnakus
Gurmeepäev Telliskivi loomelinnakus Foto: Martin Ilustrumm

 Telliskivi loomelinnakus saab pühapäeval, 15. juunil kell 11 alguse pealinna esimene tänavatoidufestival, kus süüa-juua pakuvad enam kui 40 söögikohta.

Festivalil saab maitsta ligi 20 erineva rahvusköögi roogasid, tutvuda EXPO Eesti tänavatoidu konkursi finaaltoitudega ning osaleda tänavatoiduseminaril «Tänavatoidust inspireeritud».

Tallinna tänavatoidufestival on esimene omasugune Eestis ja Baltikumis, kus saab maitsta nii tuntud «klassikalisi» tänavatoite nagu hamburgerid, kebab ja hot-dogid, Eesti rahvusroogade erinevaid käsitlusi kui ka tuntud tipprestoranide interpretatsioone tänavatoidust. Söögikohtade nimekirja leiad siit.

«Meie esimene festival on kulinaarne reis ümber maakera, kus enim saab tutvuda kohalike, Aasia ning Lõuna-Euroopa toitudega,» selgitas festivali peakorraldaja ja Telliskivi loomelinnaku sisujuht Raimo Matvere. «Loomelinnak soovib selle festivaliga tuua Eestimaale teadmist, et tänavatoit ei tähenda rasvas vettinud friikartuleid ja ilmetut halli pihviga burgerit, vaid on väga kirev ja maitsenüansirikas maailm, mis paljudes kultuurides on lahutamatu osa igapäevaelust.»

Tänavatoidufestivalil toimub EXPO Eesti tänavatoidu konkursi finaal, kus Indrek Kivisalu eestvedamisel valmistavad tippkokad finaali jõudnud roogasid. Konkursile laekus 64 tööd, millest asjatundjate žürii valis finaali viis. Kõigil külastajatel on võimalik EXPO telgist finaaltoite osta, maitsta ning hääletada oma lemmiku poolt. Enim hääli koguvat toitu hakatakse järgmisel aastal pakkuma EXPO Milano 2015 Eesti paviljonis.

Kell 15 algab Erinevate Tubade Klubis (Telliskivi loomelinnaku tänavaäärse hoone IV korrusel) koostöös Santa Mariaga seminar «Tänavatoidust inspireeritud». Seminari käigus mõtestavad esinejad lahti, mis üldse on tänavatoit, kuidas see inimesi ja keskkonda mõjutab ning kui tervislik see on. Peaesinejatelt on Helsinki Streat Festivali korraldajad, kes räägivad tänavatoidukultuuri maaletoomisest Helsinkis ning Mark Wright, kes on tänavatoidu ekspert ning Londoni ühe popima tänavatoidukoha, Rola Wala, omanik. Osad seminari ettekanded on eesti, osad inglise keeles.

Tallinna tänavatoidufestival pöörab tähelepanu keskkonnasõbralikkusele. Külastajad on väga oodatud tulema kohale oma nõudega või taaskasutama pakutavaid plastik- ja pappnõusid nii palju kui võimalik. Külastajatel palutakse sorteerida oma prügi vastavatesse prügikastidesse, mida on festivali alal nelja tüüpi – olmeprügi, pakendid, taara ning biojäätmed. Arvestada tasub ka sellega, et plastikprügi hulga vähendamiseks kehtib plastiktopsides jookide ostmisel «topsitasu», mis ulatub 0,5 l topsi puhul 1 euroni. Topside taastäitmisel ja pandipakendis kaasaostmisel lisatasu ei ole.

Festivalil on avatud kaks lasteala, loomelinnaku õue tänavalaval saab kuulata muusikalisi etteasteid ning terve päeva mängivad tipp-DJd tantsu-, funky- ja maailmamuusikat Ameerikast Aafrikani. Vihmase ilma korral festival ära ei jää, külastajatel on toidu nautimiseks avatud suur telk ning Punane saal kohe toidukohtade vahetus läheduses.

Sissepääs festivalialale maksab 1 euro, alla 10-aastastele lastele tasuta. Kuna festivalile on oodata tuhandeid inimesi, paluvad korraldajad arvestada, et kõigis söögikohtades ei saa maksta kaardiga ja kindlasti tuleks kaasa võtta sularaha. Korraldajad ja ükski söögikoht ei garanteeri kõigi menüüdesse märgitud toitude olemasolu kogu festivali jooksul, menüüd võivad päeva peale muutuda ning toidud otsa saada, tipphetkedel võivad ootejärjekorrad populaarsemates söögikohtades venida pikemaks kui tund, Mugavuse huvides soovitavad korraldajad kanda kinniseid jalanõusid, kuna kogu festivali ala ei ole kaetud kivi- või asfaltkattega.

Tallinna Tänavatoidufestivali toetavad Santa Maria ja Food Studio,  partneriteks on EXPO Milano Eesti esindus, Eesti Peakokkade Ühendus ning Eesti Põllumajandusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles