Homme Postimehes: demograafiline kriis tühjendab ülikoole

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Demograafiline kriis on käes. Võimekaid tudengeid on vähem kui ülikoolides kohti. Võrreldes aasta varasemaga vähenes 2013. aastal avalduste hulk bakalaureuseõppesse 10 protsenti. Haridusministeerium prognoosib sama tendentsi jätkumist.

Sel aastal esitatakse 5-10 protsenti vähem avaldusi kui möödunud aastal, prognoosis haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Helen Põllo. Rahvastikupüramiidi kohaselt taastub möödunud aastaga võrreldav sisseastumisavalduste tase kümne aasta pärast, kui 2005. aastal sündinud ülikoolidesse astuvad. Ülemöödunud aastaga võrreldav avalduste hulk bakalaureuseõppesse astumiseks taastub tõenäoliselt alles 2020. aastate lõpus.

Täiendavat vastuvõttu siiski ei planeerita. Hetkeseisuga kavatsevad ülikoolid avada kõik õppekavad, milleks vastuvõttu korraldatakse. Samas, möödunud aastal ei jätkunud Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži klassiõpetaja õppekavale tudengeid, mistõttu liideti tudengid Tallinna õpperühmaga. Sarnased stsenaariumid pole ka käesolevad aastal võimatud.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) õppeprorektor Jakob Kübarsepp ütles, et TTÜ otsustab täiendava vastuvõtu küsimuse augustis. Välistada seda hetkel ei saa. Kübarsepa kohaselt suudetakse enamikel õppekavadel kohad täita. Eelkõige näeb ta probleeme tasuliste ingliskeelsete õppekavadel puhul.

Õpetajaid napib ka tulevikus

Vananevast õpetajaskonnast on viimastel aastatel palju räägitud. Puudub selgus, kust tuleb uus generatsioon. Tallinna ülikoolis on klassiõpetaja õppekavale 40 kohta. Tänaseks on esitatud 43 avaldust. Pole selge kui paljud neist lävendi ületavad, kuna erialakatset pole veel tehtud. Humanitaar- ja reaalainete õpetaja õppekavadele on kokku 65 kohta. Neile õppekavadele on esitatud 29 avaldust. Erialakatseid pole veel toimunud. Seega osad kandidaadid ei pruugi lävendit ületada.

Sama tendentsi näeb ka Tartu Ülikooli puhul.

Pikemalt loe teisipäeval Postimehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles