Russalka haiseva mereääre probleem saab lahenduse

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita rand.
Pirita rand. Foto: Mihkel Maripuu

Ebameeldiv lõhn ligi nelja kilomeetri pikkusel rannikuribal Russalkast Meriväljani saab lahenduse.

Esmaspäeval, 14. juulil tutvustavad keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus ja TTÜ Meresüsteemide Instituudi esindajad Tallinna lahe uuringu tulemusi, mis pakub lahendusi igasuvise rannikuääre ebameeldiva lõhna ärahoidmiseks. Uuringu tutvustus toimub keskkonnaministeeriumis.

Uuringuprojekti eesmärk oli välja selgitada, mis põhjustab rannaalal Russalkast Meriväljani ebameeldivat lõhna ning mil moel seda leevendada või vältida. Teades ebameeldiva lõhna tekkepõhjuseid, saab keskkonnaministeerium töötada välja kava linna rannikuala ja merevee seisundi parandamiseks.

Eelmise aasta suvel esitlesid teadlased vahearuannet, milles selgus, et eelkõige suvise probleemi põhjustajaks on lagunevad makrovetikad ning kontrollida tuli veel merre suubuvaid sadeveetorusid. Uuringud hõlmasid enam kui 2 ruutkilomeetri suurust mereala 4 kilomeetri pikkusel rannikuribal Russalkast Meriväljani.

Projekt jätkus seire ja muude uuringutega ning praeguseks on valminud uuringu aruanne, mis sisaldab  konkreetseid ettepanekuid lahevee ja rannikuäärse õhu kvaliteedi parandamiseks. Saaste leviku selgitamiseks on koostatud ka Tallinna lahe hüdrodünaamiline mudel.

Projekti rahastab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles