Savisaar: väga huvitav kõne oli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA riigipea kõnet kuulama tulnud Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles, et kõne oli väga huvitav.

Siiski ei soovinud ta vahetult pärast kõne lõppu seda rohkem kommenteerida. «See väärib pikemat süvenemist. Luban, et kirjutan sellest lähipäevil oma Facebookis,» lubas ta.

Oma lubaduse täitis meer aga juba paar tundi pärast Obama kõne lõppu. «Vaatasin täna Obama ja Ilvese pressikonverentsi ning Obama esinemist Solarises. Panin laval tähele kümneid Eesti ja USA lippe, aga mitte ühtegi Euroopa Liidu lippu. Kuidagi harjumatu. Kas see peegeldas USA ja Euroopa Liidu konkurentsi? Või seda, et Merkel jõudis enne Obamat Baltikumis ära käia? Aga Merkel on ka kiire ja tal oli lähemal tulla,» arutles Savisaar.

«Mõtlesin ka selle üle, miks Obama just meid austas oma külaskäiguga? Küsisin endalt – millised olid tema valikud, kuhu sõita Ida-Euroopas. Slovakkiasse, Ungarisse või Tšehhimaale ta ilmselt ei tahtnud ise minna. Sikorskiga Poolas kah ei oleks olnud kuigi mugav kätt suruda. Jäävad veel Eesti ja Leedu. Nende vahel valides võis Ilvese Ameerika kodakondsus tõesti otsustav olla,» järeldas ta.

«Üldse oli Obama rahulikum ja kindlasti mõõdukam, kui meie USA positsioonidele tavapäraselt omistame. USA president tundus olevat välispoliitikas sama mõõdukas kui sisepoliitikas. Võib-olla lausa tsentrist? Muide ka Obama turvamine ei olnud nii hüsteeriline nagu oli Bushi külaskäigu ajal Eestisse,» kirjutas meer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles