Õiguskantsler juhib Tallinna linnavõimu tähelepanu eralasteaedade toetamise puudustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Andres Haabu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Teder saatis Tallinna linnapea Edgar Savisaarele märgukirja, milles juhib tähelepanu Tallinna eralasteaedade toetamise korra vajakajäämistele.

 

Õiguskantsler analüüsis Tallinna linna määruse «Koolieelsete eralasteasutuste toetamise kord» põhiseaduspärasust. Õiguskantsleri hinnangul esineb selles määruses vastuolusid põhiseadusega ja lapse õiguste konventsiooniga. Näiteks pole linn toetuse saamise jäiku tingimusi kehtestades arvestanud lapse parimate huvide tagamise põhimõttega. Samas nentis Teder, et määrus ei riku lapsevanemate õiguspärast ootust, et seni kehtinud eralasteaedade toetamise korda ei muudeta.

Pealinnas hakkas suvel kehtima kord, et lapsed, kellele munitsipaallasteaias kohta ei ole ja kes seetõttu käivad eralasteaias, peavad linna lasteaiakoha vabanedes lasteaeda vahetama. Vastasel juhul tuleb vanemal edaspidi tasuda eralasteaia koha eest täishind, st linn eralasteaiatoetust enam ei maksa. Koht tuleks vastu võtta ka näiteks siis, kui seda pakutakse pool aastat enne kooli minekut ning kõik eelnevad aastad on laps käinud ühes eralasteaias.

Õiguskantsler leidis, et lasteaia vahetus mõjutab lapsi igal juhul ning kõige rohkem kannatavad lapsed, kellel on probleeme tervisega või raskusi kohanemisega. «Minu hinnangul kaalub lapse huvi käia juba tuttavaks saanud keskkonnaga lasteaias üles Tallinna eesmärgi raha kokku hoida. Seda enam, et vajadus vahetada eralasteaia koht linna lasteaia koha vastu tekib linnast tingitud põhjustel,» selgitas Indrek Teder.

Õiguskantsleri hinnangul peaks Tallinna linna lapse eralasteaias käimise toetussüsteem olema paindlikum. Ta palus Tallinna linnapeal kaaluda eralasteasutuse toetamise võimalust ka siis, kui vanem põhjendatult selgitab, kuidas lasteaia vahetus tema lapse huve oluliselt kahjustada võib.

Samas möönis õiguskantsler, et eralasteaia toetust ei ole otstarbekas maksta lapsevanematele, kes on vabatahtlikult valinud oma lapsele eralasteaia. Veel juhtis Indrek Teder tähelepanu oma varasemalt võetud seisukohale, mis puudutab lapsi, kes käivad eralasteaias mingil isiklikul põhjusel, näiteks keeleõppe saamiseks, kuna üks vanematest ei räägi eesti keelt. Indrek Tederi hinnangul ei ole see põhjendus, ega ka põhjendused, mis seonduvad näiteks eralasteaia pakutava teenuse kõrgema tasemega, piisavad nõudmaks toetust lapsele, kellele oleks koht linna lasteaias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles